National Geographicin uuden sotasarjan on luonut suomalainen käsikirjoittaja Mikko Alanne

Pitkään Hollywoodissa elokuvakäsikirjoittajan uraa luonut Mikko Alanne haluaa tehdä vaikuttavaa draamaa tositapahtumista. Hänen kynästään on lähtöisin National Geographicin uutuussarja The Long Road Home.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mikko Alanne (kesk.) johti sarjan kuvauksia Fort Hoodin sotilastukikohdassa, jonne tapahtumapaikka Bagdadin Sadr City lavastettiin. ”Meillä oli 300 henkilön kuvausryhmä, siinä on omat haasteet armeijan byrokratian kanssa”, Alanne kertoo.

Pitkään Hollywoodissa elokuvakäsikirjoittajan uraa luonut Mikko Alanne haluaa tehdä vaikuttavaa draamaa tositapahtumista. Hänen kynästään on lähtöisin National Geographicin uutuussarja The Long Road Home.
(Päivitetty: )
Teksti: Onnimanni Liukkonen

Dokumentaarisesta sisällöstään tunnettu National Geographic tuottaa nykyisin myös draamasarjoja. Viime vuonna valmistui faktaa ja fiktiota yhdistellyt tulevaisuusvisio Mars, ja keväällä nähtiin Albert Einsteinin elämästä kertova sarja Genius.

The Long Road Home sijoittuu USA:n Irakin miehityksen avainhetkeen, päivään, jolloin kapina USA:n joukkoja vastaan alkoi.

”Tavallaan kaikki se minkä kanssa maailma nyt kamppailee – Irakin valtion romahtaminen ja esimerkiksi Isisin syntymä – alkoi tuosta päivästä”, kertoo sarjan luonut Mikko Alanne.

Irakin traumaa ei tajuta

Toimittaja Martha Raddatzin dokumentaarinen kirja Long Road Home kertoo taistelusta ja kotirintaman kokemuksista. Alanne luki sen yhdeltä istumalta.

”Yhdeksän vuotta sitten tuottaja Mike Medawoy lähetti minulle sen kirjan. Rakastuin ainutlaatuiseen perspektiiviin; se ei kertonut vain sotilaista ja siitä, millaista on mennä sotaan ensimmäistä kertaa, vaan myös heidän perheistään.”

Aluksi tarkoituksena oli tehdä elokuva, mutta huonosti menestyneen, Irakiin sijoittuneen The Green Zone -elokuvan kohtalo pelotti tuottajia. Käsikirjoitusta kehuttiin, mutta rahaa ei herunut. Vuonna 2015 projekti nostettiin uudestaan esille tv-sarjana. National Geographic osti heti sarjan oikeudet.

Alanne kertoo, että toteutustapa on kunnianhimoinen. Kahdeksanosaisen sarjan jokaisessa jaksossa päähenkilöksi nostetaan yksi hahmo, joka perustuu todelliseen ihmiseen.

”Halusimme tehdä jotain muuta kuin sotadraamoissa yleensä”, Alanne sanoo.

”Amerikkalaisissa sotaelokuvissa kuvataan usein sotilaita kauhean väärin. He ovat aggressiivisia, ja ikinä ei oikein opita tuntemaan ihmistä univormun alla. Kun tapasin näitä tapahtumissa mukana olleita ihmisiä, huomasin kuinka kiehtovaa tavallinen elämä ja ihmiskohtalot ovat.”

Alanteen mukaan kyseessä on universaali ja ajaton tarina. Sarja kertoo reilun vuorokauden tapahtumista. Amerikkalainen sotilasosasto joutuu väijytykseen Bagdadin Sadr Cityn kaupunginosassa.

Kapeilla kujilla leveillä ajoneuvoilla liikkuvat sotilaat ovat pahassa paikassa. Ruumiita tulee, ja takaisin kotiin pääsevät miehet ovat henkisesti kovilla.

Alanne uskoo, ettei sotilasperheiden ulkopuolella oikein tajuta Irakin traumaa.

”Katsoin sarjan ensimmäisessä jaksossa päähenkilöksi nousevien Shane ja Amber Agueron kanssa valokuvaa, joka oli otettu ennen Irakiin lähtöä. Siinä virnistää viattoman oloinen nuori mies. Amber näytti yhtäkkiä hirveän surulliselta ja sanoi, että joka kerta kun hän katsoo kuvaa, mieleen tulee, ettei se mies, joka hänellä oli, koskaan tullut takaisin Irakista.”

The Long Road Home

House of Cardsista muistettava Michael Kelly näyttelee yhtä pääroolia. Hänen vaimoaan esittää Sarah Wayne Callies. ©NATIONAL GEOGRAPHIC

Kaikki langat käsissä

Televisiosarjan showrunnerina oleminen on merkinnyt Alanteelle vastuun kasvamista. Elokuvapuolella käsikirjoittaja luovuttaa yleensä käsikirjoituksen ohjaajalle, joka jatkaa projektin johdossa.

”Tv-sarjan tekeminen on käsikirjoittajan ja luojan projekti. On ollut mahtava kokemus, kun on saanut valvoa tuotantoa alusta loppuun”, Alanne sanoo.

The Long Road Home on oma luomukseni, joka on tehty joka suhteessa niin kuin minä halusin.” Kuvausten aikaan Alanteen ei tarvinnut paljon nukkua.

”Tuotannon valvojana olin kuvauspaikoilla oikeastaan enemmän kuin meidän kaksi ohjaajaa. Kuvausaikataulu oli aika vaativa. Normaalisti tämän pituista sarjaa kuvataan 90 päivää, me kuvasimme 67 päivässä. Pari kuvauspäivää kesti 24 tuntia, ja minä olin mukana ensimmäisestä otoksesta viimeiseen. Se oli varmasti haastavin kokemus, mitä olen koskaan tehnyt”, Alanne muistelee.

Tekijänä Alannetta inspiroivat nimenomaan tositapahtumat. Suurin osa hänen projekteistaan on lähtenyt liikkeelle siitä, että hän on lukenut jonkun artikkelin tai katsonut uutisia, jotka ovat herättäneet ajatuksen ”tästä tulisi ihan helvetin hyvä elokuva”.

Tarinankertojana Alanne korostaa tositapahtumista fiktiota tekevän kertojan vastuuta.

”Suuresti arvostamani elokuvaohjaaja Costa-Gavras puhui elokuvantekijän velvollisuudesta tositapahtumia kohtaan. Kaikkien yksityiskohtien ei tarvitse olla kirjaimellisesti totta, mutta temaattisesti ja eettisesti kokonaisuuden pitää olla totta.”

Tätä sääntöä Alanne halusi noudattaa myös The Long Road Homessa.

”Tiedostin, että tätä sarjaa katsovat kaatuneiden ja palanneiden sotilaiden perheet. Halusin, että heistä tuntuu, että tarina on oikein kerrottu.”

The Long Road Home, ke 8.11. klo 21.00 National Geographic

 

X