Stranger Thingsin odotettu toinen kausi tänään Netflixissä – sarjan luojat kertovat, miten ilmiö sai alkunsa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Stranger Thingsin nuoria tähtiä ovat Noah Schnapp, FInn Wolfhard, Gaten Matarazzo ja Caleb Mclaughlin. © Netflix
Netflixin Stranger Things -kauhusarjan ensimmäinen kausi kiehtoi katsojia viime vuonna. Odotetun kakkoskauden tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1984.

Dufferin veljeksillä, Mattilla ja Rossilla, on pakkomielle synkkiin tarinoihin. Kaksosia ovat innoittaneet John Carpenterin ohjaama kauhuelokuva Halloween – naamioiden yö (1978), Sam Raimin ohjaama Evil Dead (1981) ja Steven Spielbergin kirjoittama Poltergeist-elokuva (1982). Esikuvista suurin on kuitenkin kirjailija Stephen King.

Stranger Things on kuin digitaalinen versio Kingin rikosromaanista”, Matt Duffer, 33, kuvailee. Hänen kaksoisveljensä Ross täydentää ajatuksen loppuun:

”Sen voi joko ahmia putkeen tai katsoa pienissä erissä. Jännitys pysyy yllä kummassakin tapauksessa.”

Viime vuonna yllätysmenestykseksi noussut sarja sijoittuu amerikkalaiseen kuvitteelliseen Hawkinsin pikkukaupunkiin Indianan osavaltiossa vuonna 1983.

”Alku oli hankalaa. Meidän oli vaikea saada ostajat kiinnostumaan melko tuntemattomien tekijöiden sarjasta, jossa pääosissa ovat lapset, vaikka kohderyhmänä eivät ole lapset. Konseptia oli vaikea ymmärtää”, Ross Duffer kertoo.

”Kävimme yhden viikon aikana 18 tapaamisessa, ilman menestystä. Jotenkin Netflix kuuli kautta rantain sarjasta, otti meihin yhteyttä ja osti koko ensimmäisen tuotantokauden kahden päivän päästä”, Matt Duffer jatkaa.

Siinä vaiheessa he olivat kirjoittaneet ensimmäiset kuusi jaksoa. Kun he palkkasivat sarjan näyttelijäkaartin, alkoivat myös hahmot syventyä.

”Opimme näyttelijöidemme luonteet, heidän vahvuutensa ja heikkoutensa. Ammensimme niistä mielenkiintoisia yksityiskohtia rooleihin. Erityisesti Winona Ryderin energia muokkasi hänen yksinhuoltajahahmoaan Joyce Byersia”, Matt Duffer selventää.

Kansainvälinen suosio yllätti

Byersin poika Will katoaa toiseen ulottuvuuteen kohdattuaan hirviön sarjan aloitusjaksossa.

”Kakkoskausi alkaa vuoden päästä siitä, mihin ensimmäinen kausi loppui. Siinä selvitetään muiden muassa sitä, miten ylösalainen maailma vaikuttaa Williin. Hänelle tapahtuu paljon kummallisia asioita. Tarina on pelottavampi kuin ensimmäisellä kaudella, eikä sijoitu enää pelkästään Hawkinsiin”, Williä esittävä Noah Schnapp valottaa tulevaa.

Ratkaisuja etsitään myös Barbin (Shannon Purser) kuolemaan ja hallituksen salaisesta laboratoriosta paenneen, telekineettisiä kykyjä omaavan Elevenin (Millie Bobby Brown) taustaan.

”Vaikka kyseessä on scifiä ja kauhua sekoittava mysteeri, on tarinan peruselementti ihmissuhteet. Lapsista on kasvamassa teinejä, hormonit jylläävät ja ihastutaan. He yrittävät ymmärtää fyysistä ja henkistä muutosta. Se on välillä vaikeaa”, Ross Duffer pohtii.

Dufferin veljekset ovat ohjanneet yhdeksänosaisesta toisesta kaudesta kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä jaksoa. He lupaavat esitellä aiempaa pelottavampia outoja juttuja katsojille. Kummallisimpana asiana he pitävät sarjan kansainvälistä menestystä.

”Kehitimme tarinaa omassa pienessä kuplassamme”, Matt Duffer toteaa.

”Ensiksi yllätyimme siitä, että sitä katsotaan koko perheen voimin. Sitten siitä, että fiktiivisen amerikkalaisen pikkukylän asiat kiinnostavat maailman eri kolkissa.”

Stranger things, pe 27.10. Netflix

X