Studio Julmahuvi oli älykäs irtiotto suomalaisesta hömppähuumorista - Jani Volasen ohjaama sketsisarja alkaa uusintana

Studio Julmahuvi oli älykäs vastaisku kotimaisten sketsiohjelmien hömppähuumorille. Nyt sarja alkaa uusintana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Studio Julmahuvi oli älykäs vastaisku kotimaisten sketsiohjelmien hömppähuumorille. Nyt sarja alkaa uusintana.
(Päivitetty: )
Teksti: Henri Waltter Rehnström

Hepskukkuu. Velipuolikuu. Mutapainin ystävät. Tabu. 1980-luvun alkupuolella tv-katsojat saivat nauttia rikkaasta sketsiviihteestä.

Vuosikymmenen lopussa kenttää alkoi hallita Pulttibois-huumori. Suositut koomikot pelleilivät kameran edessä hassuissa peruukeissa ilman käsikirjoitusta. Huumorin ydin oli esiintyjässä, ei niinkään sketsin ideassa. Halpa viihde upposi katsojiin, ja siksi sitä oli 90-luvulla helppo tehdä lisää. Neurovisio. Vintiöt. Tsa Tsa Tsaa. Huuliveikot. Kummeli

Studio Julmahuvi (1998) oli tietoinen irtiotto hömppäperinteeseen. Se haastoi perinteisen katsomiskokemuksen. Jokainen jakso oli tiivistetty parodia yhden illan tv-ohjelmista. Oli uutisia, dekkareita, lastenohjelmia ja dokumentteja. Ote oli hämmentävä. Katsoja ei aina tiennyt, missä kohtaa pitää nauraa. Vai pitikö ollenkaan.

”Tavoitteena oli tehdä jälkeä, joka oli tuttu enää vain ulkomaisista ohjelmista. Me menimme idea edellä, ja näyttelijäntyö oli alisteinen idealle”, Studio Julmahuvin ohjannut Jani Volanen kertoo.

Meillä Volanen tarkoittaa itsensä lisäksi Tommi Korpelaa, Jukka Rasilaa, Janne Reinikaista ja Petteri Summasta, jotka kaikki myös osallistuivat käsikirjoittamiseen.

Resurssit kunnossa

Hyvän komedian tekeminen vaatii resursseja. Studio Julmahuvilla ne olivat tavanomaista paremmat: Yle pestasi viisikon kuukausipalkalla töihin yhdeksi kalenterivuodeksi. Palkka oli sen verran hyvä, että Volanen ja kumppanit pystyivät kieltäytymään muista töistä ja keskittymään uuteen ohjelmaan täysipäiväisesti.

”Studio Julmahuvin menestys on ollut vain jälkikäteistä. Jos se ei olisi voittanut Venlaa, emme luultavasti olisi enää saaneet jatkaa Ylellä. Katsojia oli nimittäin aika surkeasti”, Volanen huomauttaa.

Studio Julmahuvin jälkeen Ylelle valmistui neliosainen spin off Mennen tullen. Myöhemmin Volanen oli tekemässä osittain saman porukan kanssa sketsisarjaa Ihmebantu.

Oppivuodet Maikkarilla

Ennen Studio Julmahuvia Volanen ja kumppanit, Korpelaa lukuun ottamatta, suorittivat oppivuotensa Maikkarilla. Siellä valmistuivat komediasarjat Toini ja Heikki Haaman Show sekä Toni ja Heikki Haaman Show. Ne olivat hömppähuumorin ja Studio Julmahuvin välimuoto.

”Kyllä sitä naamaa väännettiin ja peruukkia vaihdeltiin mekin. Pidemmät sketsit kirjoitettiin, mutta usein edellisenä iltana”, Volanen muistelee.

Varsinainen läpimurto oli fiktiivisestä nuorisobändistä kertova feikkidokumentti The Joyboys Story, joka sittemmin palkittiin Montreux’ssa Pronssisella ruusulla. Edelle meni vain Rimakauhua ja rakkautta, joka voitti Kultaisen ruusun ja komediasarjojen Hopeisen ruusun.

 

13.8, klo 21.25, TV2

X