Työteliäs ja neroksikin kiitetty laulaja Gösta Sundqvist oli määrätietoinen oman tiensä kulkija

20-osainen radiokuunnelma kertoo Gösta Sundqvistin matkasta kapinallisesta nuoresta rakastettujen laulujen ja radio-ohjelmien tekijäksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Antti Tuomas Heikkinen esittää Gösta Sundqvistia kesällä Radio Suomessa kuultavassa musikaalisessa kuunnelmassa.

20-osainen radiokuunnelma kertoo Gösta Sundqvistin matkasta kapinallisesta nuoresta rakastettujen laulujen ja radio-ohjelmien tekijäksi.
(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

”Kukakohan lopulta tunsi Gösta Sundqvistin?” miettii Peter Lindholm. Elokuvateatteri- ja televisiotöistään arvostettu ohjaaja ja käsikirjoittaja on paneutunut aiheeseen vuosien ajan. 20-osainen kuunnelma Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista, tai radiomusikaali, kuten Yle itse sanailee, kertoo Sundqvistin elämästä toki tutuin kääntein mutta monin uusin yksityiskohdin.

”Keskustelin Göstasta lähes sadan hänet tunteneen henkilön kanssa, ja monelle oli välittynyt henkilöstä erilainen kuva. Ikään kuin hänellä olisi eri rooleja”, tarkentaa Lindholm.
Itse hän ei Sundqvistia tuntenut, vaikka istui aikoinaan lähes samoissa pöydissä muun muassa Ylen kuppiloissa. Yhteisten tuttavien myötä molemmat toki tiesivät toisensa.

Yhteisiin harrastuksiin kuului myös jalkapallo.

”Olin itsekin lupaava futari, kunnes loukkaannuin”, muistuttaa Lindholm, joka alkujaan suunnitteli Sundqvistin ja jalkapallon yhdistävää elokuvaa, kunnes työ saikin aivan uuden suunnan ja muodon.

Hulluksi haukuttu, neroksi kiitetty

Mukaansatempaavasti rakennettu Itkisitkö onnesta? käynnistyy Göstan nuoruusvuosista. Ulkonäkönsä vuoksi ”homoksi ja hulluksi” haukuttu espoolainen nuorimies lopettaa koulut kesken ja menee rakennustyöläiseksi isänsä leipiin. Uudet työtoverit puhuvat juuri niitä rasvaisia juttuja, joita herkkäkorvainen Sundqvist myöhemmin hyödynsi eritoten radio-ohjelmissaan.

Kuunnelmasarjan kolmannen jakson lopussa Göstan ystävineen tekemä kasetti lähetetään levy-yhtiöön, ja alan grand old man Atte Blom tarjoaa oitis sopimusta. Fiktiivinen yhtyenimi Leevi & The Leavings debytoi singlellä Mitä kuuluu Marja-Leena vuonna 1978, ja vuosikymmen myöhemmin Gösta Sundqvist pääsee vauhtiin yhtä lailla suosittujen radio-ohjelmien, pitkäikäisimpänä Koe-eläinpuisto, tekijänä.

Kumpaakin toimintakanavaa leimaa hellä ironia. Sundqvist ymmärtää pieniä ihmisiä, joiden maailmasta tarinoi sekä karheasti että hellyttävästi, usein novellistisella tai elokuvallisella tarkkanäköisyydellä.

Leavings ei keikkaile lainkaan, ja julkisuutta vältellyt Sundqvist lopettaa myös haastattelujen antamisen. Aikansa hän valmensi jalkapallojoukkuetta, mutta viihtyi muuten omissa suljetuissa piireissään, sekä erakoksi että diktatoriseksikin kontrollifriikiksi mainittuna päällepäsmärinä, joka halusi pitää tekemistensä kaikki langat tiukasti omissa käsissään.

Työteliäs ja neroksikin kiitetty Sundqvist kuoli yllättäen heinäkuussa 2003, sydämen petettyä. Hän oli 46-vuotias.

Muisto Teatterikoulusta

Kuunnelmassa toki soivat monet tunnetut Leavings-laulut, mutta niistä kuullaan myös ohjelman tarpeisiin tehtyjä ”uusvanhoja” versioita. Sundqvistia esittää Antti Tuomas Heikkinen.

Helsinkiläisnäyttelijä työskentelee paraikaa Äänekoskella Teatteri Eurooppa Neljän kesäteatteriesityksessä Prinsessa 65, ja tulevassa Juice-elokuvassa hän näyttelee Mikko Alataloa.
Heikkisellä on tärkeä henkilökohtainen muisto Sundqvistin musiikista.

”Ensimmäinen vuoteni Teatterikorkeakoulussa päättyi demoon, jossa esitimme kaksi Leevi & The Leavingsin kappaletta, ja koko kurssi yhtyi Paskaa lapsille -biisin kertosäkeeseen: en tiedä mitä teen, kun maapallo nukkuu kuin unta Ruususen / en tiedä mihin meen, jos maapallo hukkuu paskakerrokseen.”

”Nousee vieläkin karvat pystyyn, kun muistelee sitä hetkeä”, Heikkinen kertoo.

Antaa mielikuvituksen lentää

Antti Tuomas Heikkinen uskoo monella suomalaisella olevan samankaltaisen suhteen Gösta Sundqvistiin: laulut tunnetaan, mutta niiden tekijä on jäänyt mystiseksi hahmoksi.

”Olin katsonut joskus netistä löytyneitä tv-dokumentteja Göstasta ja ajattelin tuolloin, että onpa ollut mielenkiintoinen tyyppi. Pedantti, määrätietoinen, oman tiensä kulkija. Noin ajattelin tuolloin ja kuunnelmaa tehdessä tunne vain vahvistui.”

Heikkinen kertoo yllättyneensä siitä kuinka tärkeässä roolissa jalkapallo oli Sunqvistin elämässä, ja kuinka hyvin tämä viihtyi armeijassa ja kertausharjoituksissa.
Radio on Heikkiselle uusi aluevaltaus.

”Nautin nauhoituksista suuresti, kun roolihenkilönä vielä oli näin mielenkiintoinen ihminen kuin Gösta”, näyttelijä kertoo.

”Kuunnelma on todella hieno taiteenlaji, jonka soisi saavan enemmän huomiota. Nykyisessä multimediamaailmassa ihmisten olisi hyvä joskus istua alas, laittaa kuunnelma pyörimään ja antaa mielikuvituksen lentää.”

Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista, ma–pe alk. 2.7. klo 17.30 Radio Suomi

Göstan muisto elää

  • Heinäkuussa julkaistaan uudelleen vinyylinä viimeisetkin Leavingsien studioalbumeista.
  • Kaikki albumit soitetaan juonnettuina Radio Suomen arki-illoissa 2.–20.7. Tiistaina 3.7. Teema & Fem esittää uusintana Sundqvistin henkilökuvan ja Leavingsien musiikkivideoita.
  • Kolmatta aiheesta tehtyä kirjaa, Timo Kalevi Forssin elämäkertaa Gösta Sundqvist – Leevi and the Leavingsin dynamo on myyty yli 14 000 kappaletta.
  • Leavings-orkesteri jatkaa Gösta in Memoriam -konsertteja kera vierailevien solistien.

© SEPPO SARKKINEN / YLE KUVAPALVELU

 

X