Uudenlainen Maigret – Rowan Atkinson palaa ruutuihin sunnuntaina

Rowan Atkinson astuu maineikkaan pariisilaiskomisarion kalosseihin. Kuinka pärjää koomikko, jonka tunnetut roolihahmot ovat olleet pikemminkin hätähousuja?
TV-maailma
Juuri nyt 4.1.2017 06:00

Hervottomaan komiikkaan panostaneesta Mr. Beanistä on nyt leivottu ranskalaisen rikoskirjallisuuden kuolemattomin poliisihahmo Maigret!

Rowan Atkinson, 61, näyttelee brittikanava ITV:n viime vuonna valmistuneissa kahdessa Komisario Maigret -tv-elokuvassa päähenkilöä. Tarinat ovat Maigret virittää ansan ja Maigret ja hänen vainajansa.

Juurtuuko tai jumahtaako yllätyksellinen valinta Atkinson komisario Maigret’ksi, jonka tutkimusten suola ovat pariisilaiset tuulahdukset sekä kokeneen miehen psykologinen silmä?

Juonelle uskollinen

Viimeksi ranskalaistähti Bruno Cremer esitti komisario Jules Maigret’tä pitkäksi venyneessä tv-elokuvien sarjassa (1991–2005), joka lennätti Maigret’n kahteen otteeseen jopa Suomeen ratkomaan tapauksia.

Toinen eittämättömän kuuluisa Maigret oli suurtähti Jean Gabin. Hän otti roolin haltuun 1950–60-lukujen taitteessa kolmessa atmosfäärisessä elokuvassa. Uudet brittiversiot – englanninkieliset, Budapestissa kuvatut – eivät kuitenkaan arkaile tarttua sarvista juuri samaa tarinaa, josta Gabininkin Maigret-rupeama alkoi. Gabinin mustavalkofilmi Maigret virittää ansan on vuodelta 1958.

Atkinsonin varaan rakennetun tulkinnan ohjasi Ashley Pearce, jonka työhistoriasta löytyy Poirot-tv-elokuvia ja jaksoja Downton Abbey -sarjaan.

Gabinin klassikon ja Atkinsonin panoksen vertaaminen paljastaa uusien tekijöiden seuraavan uskollisemmin kirjailija Georges Simenonin juonta. Tämä perusteleekin uuden version, vaikka totta puhuen 1950-luvun leffaan sorvatut lisäkäänteet tekivät siitä uutuutta jännemmän ja seksuaalisemman.

Haalea potretti

Pariisin Montmartrella on ollut jo kuukausia liikkeellä sarjamurhaaja, jonka nappaamiseksi Maigret lähettää yöhön joukon naisia ja tiheän verkon etsiviä. Murhayrityksen kohde onnistuukin repäisemään hyökkääjän takista kaistaleen, joka on harvinaista kangasta. Kierros räätäleillä tuottaa ylimielisen sisustusarkkitehdin (David Dawson) osoitteen, mutta tämän ollessa pidätettynä tapahtuu jälleen uusi samankaltainen murha, jo kuudes.

Rowan Atkinsonin pärjääminen legendaarisena komisariona on lähes pakkokatsottavaa. Hän hallitsee nyanssit myös kurinalaisena asialinjan miehenä, joka ei sätki ympäriinsä. Luotu potretti on toisaalta niin haalea, ettei Atkinson varmaan jatka kovin pitkään. ITV väsää nyt kahta uutta tv-elokuvaa.

Moni Suomessakin muistaa kyllä mielihyvällä muuatta Maigret’tä brittiläisittäin. Harry Potterien Michael Gambon oli pitkäjänteisenä rikostutkijana ja ihmismielten luotaajana 1990-luvun alun tv-sarjassa.

Teksti: Jussi Karjalainen

Komisario Maigret, su 8.1. klo 19.00 TV1