Teksti:
Seuran toimitus

UUDET JAKSOT Toisinaan televisiotoimittaja Maarit Tastula saa puhelun joltakulta katsojaltaan. Soittaja ei esittele elämäänsä päästäkseen televisioon. Tuntuu vain hyvältä soittaa Tastulalle ja kertoa elämänkokemuksestaan.

”Se on suuri luottamuksenosoitus”, Tastula kertoo puhelimessa. Tohlopissa on juuri menossa uusien Avec Tastula -jaksojen editointi.
”Toisaalta joskus mietin, miten osaisin auttaa näitä soittajia parhaiten.”

Tastula on ollut tuttu kasvo televisionkatsojille jo 25 vuoden ajan. Ennen Avec Tastulaa hän on tullut tunnetuksi muun maussa Ajankohtaisesta kakkosesta, Punaisesta langasta ja Seitsemännestä taivaasta.

Hän on pokannut useita Telvis-palkintoja. Sekin kertoo katsojien luottamuksesta.

”Olen iloinen, että olen pystynyt tekemään ohjelmia, jotka ovat koskettaneet monenlaisia ihmisiä. Ei ole koulutuksesta tai taustasta kiinni, että niistä löytyy jotain samastuttavaa. Olen saanut kiitoskortteja vankiloita ja hoitolaitoksia myöten.”

Ihmisten luokse

Avec Tastulan viidessä uudessa jaksossa tavataan erilaisia suomalaisia erilaisissa elämäntilanteissa.
Aikaisempien jaksojen tapaan kyseessä ei ole studiossa kuvattu ohjelma kuten Punainen lanka ja Seitsemäs taivas olivat. Nyt Tastula jalkautuu ihmisten ja ilmiöiden keskelle.

Avausjaksossa tavataan syöpähoidoissa käyvä kolmen lapsen äiti. Myöhemmissä jaksoissa tavataan Nanson tehtaan työntekijöitä, mielenterveyskuntoutuksessa käyviä nuoria äitejä, eläinsuojeluaktivisteja ja uskonnon uhri.

”Jaksoja kuvattiin ajan kanssa. Haastateltavien elämää ja arkea seurattiin joissain tapauksissa yli puoli vuotta.”
Läheinen kontakti tutustutti dokumentinteon kohteisiin. Haastateltavat päästivät toimittajan seuraamaan elämäänsä läheltä, ja luottamus syntyi.

”Olen sitä mieltä, että jokaisen elämästä voi kertoa mielenkiintoisen tarinan, kunhan vain joku jaksaa kuunnella ja kulkea vierellä.”

Suunnanmuutoksia

Joskus on vaikea sanoa, miten laajasti yksittäinen televisio-ohjelma voi vaikuttaa. Maarit Tastula on kuitenkin huomannut, että hänen ohjelmillaan on ollut ainakin yksilötason vaikutusta.

Niin on käynyt, kun puheeksi ovat tulleet tabut ja kielletyt aiheet, kuten masennus.

”Oli merkittävää, kun rouva Tellervo Koivisto tuli rohkeasti ohjelmaan kertomaan masennuksestaan ja toipumisprosessistaan 1990-luvun lopulla. Se oli merkittävä viesti korkealta taholta niille, jotka kamppailivat saman sairauden kanssa. Uskon, että tuo haastattelu teki Suomen vapaammaksi paikaksi puhua mielenterveysongelmista. Ne  alettiin ottaa silloin vakavammin.”

Televisio-ohjelma on Tastulan mukaan tärkeä vertaisapu. Parhaimmillaan hyvä ohjelma voi vapauttaa häpeän kokemuksesta.

”Ihmiset ajattelevat helposti, että omat ongelmat ovat ainutlaatuisia. Ohjelmia tehdessä kuitenkin huomaa, miten samasta puusta meidät ihmiset on valmistettu.”

Avec Tastula, pe TV1 22.00

Heini Kilpamäki

X