Kokkisota tekee paluun

Jaa artikkeliTilaa Seura
© MTV3
Vuosituhannen vaihteessa katsojia viihdyttänyt Kokkisota palaa ruutuun. Samalla ohjaksiin tarttuu alkuperäisversiosta tuttu juontaja Sikke Sumari. Hyppääminen vanhaan rooliin sujui luonnostaan Sumarilta, joka ei pelkää kameraa.

MTV3 luottaa 60- vuotisjuhlansa kunniaksi retrosisältöihin. Vanhoista ohjelmaformaateista alkuvuoden aikana ruutuun palaa esimerkiksi nuorennusleikkauksen läpikäynyt BumtsiBum. Musiikkivisailua lyhyemmän tauon pitänyt kestosuosikki Tanssii tähtien kanssa valssaa sekin takaisin ohjelmistoon.

Ensimmäisenä paluun ehtii kuitenkin tehdä Kokkisota. Alkuperäissarjaa, brittiformaattiin Ready Steady Cook (1994–2010) perustuvaa Kokkisotaa tehtiin vuosina 1999–2004. Ohjelma nosti tähdiksi kokit kuten Markus Maulavirran, Harri Syrjäsen ja Hans Välimäen.

Hellojen viereen on päivityksen myötä vaihdettu uudet naamat, mutta pöperöshow’n ohjaksissa on edelleen Sikke Sumari. Paluu sujui Sumarilta kuin luonnostaan.

”Siihen solahti ihan sujuvasti, ihan kuin ei olisi väliaikaa ollutkaan”, Sumari kertoo.

Se on ilmeisesti jossain lihasmuistissa, sarjaa kuitenkin tehtiin viisi vuotta. Ja kun on uudet kokit, tuli uusi twisti.”

Tuttu resepti

Ohjelman idea on yksinkertainen. Eri joukkueissa kisaavat julkkisvieraat tuovat raaka-aineita, joista heidän pitää ohjelman kokkien kanssa loihtia ateria.

”Se on aina jännittävää mullekin, sillä en tiedä, mitä he tuovat tullessaan. Nytkin oli aika jänniä raaka-aineita, esimerkiksi Duudsoneilla. Siitä tulee olemaan aika monta mielipidettä.”

Sumarin mukaan ohjelma tarjoaa katsojille myös hyödyllistä tietoa.

”Kyllähän ihminen siellä kotisohvalla miettii, että herranjesta, mitä noista saisin tehtyä. Katsojat saavat toivottavasti vinkkejä, mitä kahdessakymmenessä minuutissa voi tehdä. Jos huippukokit pystyvät tekemään kolmekin ruokalajia, kyllä säkin pystyt tekemään yhden”, Sumari sanoo.

”Koko ohjelmassa päällimmäisenä on se, että tehdään hyvää ruokaa, eli ei pelleillä ruoalla vaikka läppä lentääkin. Hauska pitää olla, mutta pitää pystyä samanaikaisesti tekemään ruokaa. Oli jännitysmomentti, miten nämä uudet kokit pystyvät siihen”, hän jatkaa.

Kokkeina nähdään muiden muassa Antto Melasniemi ja Pipsa Hurmerinta.

Eräs asia paljasti Sumarille sen, että uusi kombo toimii. Kuvausten aikana syntyneitä luomuksia oli ihan pakko napostella.

”Edellisestä ohjelmasta oli muistissa, kuinka paljon mä söin. Yhtä paljon söin nyt.”

Samaan aikaan kun Kokkisotaa käytiin suomalaisruuduissa vuosituhannen vaihteessa, 24-vuotias britti Jamie Oliver oli aloittelemassa tv-uraansa ”Alastomana kokkina”. Oliver kokkaili itsensä miljonääriksi.

Kokit nousivat televisio-ohjelmistossa näkyvästi parrasvaloihin.

Kokkisotahan sen teki. Kokeista tuli rokkitähtien veroisia tähtiä ja nuoret ihmiset innostuivat kokkaamaan ammatikseen, niin kuin nämäkin”, Sumari sanoo tarkoittaen uuden version kokkeja.

Eikä ruokaohjelmille ei ole näkyvissä loppua.

”Aina on niitä jotka sanoo, aa, vielä yksi ruokaohjelma. Onhan uutisiakin. Ja luontodokumentteja. Olen ihan varma, että ruokaohjelmat ovat tulleet jäädäkseen.”

Iloinen yllätys

Sumari ei osannut odottaa, että Kokkisota tekisi paluun vuosien jälkeen ja että häntä pyydettäisiin juontajaksi.

”Se oli kuin soitettaisiin, että olet voittanut lotossa. Olin yhtä hämmästynyt.”

Hän on saanut yhä palautetta vanhasta suosikkiohjelmasta.

”Moni muistaa edelleen Kokkisodan. Tiedän, että ohjelmaa tullaan vertaamaan siihen. Yleisö päättää, jatkuuko ohjelma. Yhtä kiva sitä oli ainakin tehdä.”

Sumarin tv-ura jatkui vielä Kokkisodan jälkeen ohjelmassa Sikke – ruokaa rakkaudella. Mutta viime aikoina häntä ei ole ruudussa nähty.

Sumarin aika kuluu muun muassa oman kokkauskurssin pyörittämisessä Viron Saarenmaalla ja ruokakirjojen kirjoittamisessa. Uusi keittokirja on tulossa keväällä.

Paluu tv-ruutuun oli Sumarille mieluisa kokemus.

”Kamerassa on joku vetovoima, en pelkää sitä. Se on hyvä puoli, voi olla oma itsensä. Katsojan on helppo istua siellä sohvalla, kun sen ei tarvitse esiintyjän puolesta jännittää.”

Teksti Juha Heinisuo

Kokkisota, alk. to 19.1. klo 20.00 MTV3

Otsikko potsikko:

  • 10_Laatikko_teksti…

  • 10_Laatikko_teksti

X