Kulttisarja Twin Peaksin uudet jaksot alkavat maanantaina – Kyle MacLachlan palaa Dale Cooperin rooliin

Jaa artikkeli
Twin Peaksin neljä ensimmäistä osaa ovat katsottavissa HBO Nordicilla 22. toukokuuta: varhain aamulla tulevat osat 1 ja 2, ja osat 3 ja 4 ovat saatavilla pian näiden jälkeen. Kyle MacLachlan on jälleen Dale Cooper. © HBO Nordic, Suzanne Tenner/SHOWTIME.
1990-luvun alussa Suomessakin jännitettiin kuvaruutujen äärellä, kuka murhasi Laura Palmerin. Nyt ohjaaja-käsikirjoittaja David Lynch palaa pikkukaupungin mystiseen maailmaan Twin Peaksin uusissa jaksoissa, jotka Suomessa esittää nettipalvelu HBO Nordic.

”Pöllöt eivät ole sitä miltä näyttävät.”

Twin Peaks kiehtoi, kauhistutti ja hämmensi suomalaisiakin tv-katsojia 1990-luvun alussa. Sarja käynnistyi koulutyttö Laura Palmerin murhalla, jota saapui ratkaisemaan FBI-agentti Dale Cooper. Kyle MacLachlanin (kuvassa) tyypittelemä Cooper rakasti kahvia ja leivonnaisia, mutta oli myös yliluonnollisuutta hipovan etevä ratkomaan salaisuuksia.

David Lynchin ja Mark Frostin luoma Twin Peaks ei tarjonnut tutun kaavamaista prime timen rikosdraamaa. Kyse oli pikemminkin eräänlaisesta huijauksesta. Kuolleen Laura Palmerin viattomuutta henkivillä kasvoilla ja murhamysteerin ratkaisuprosessilla katsojat vieteltiin seuraamaan oudon pikkukaupungin elämää. Jylhien vuorten ja synkkien metsien keskellä eli omaperäisiä ihmisiä, joilla kaikilla oli salaisuuksia ja ennen kaikkea useita salasuhteita.

Saippuaoopperaa?

Lynch nousi elokuvantekijänä kulttimaineeseen vuonna 1986 valmistuneella, ahdistavan kiehtovalla neo noir -versioinnilla Blue Velvet, ja samana vuonna Twin Peaksin kanssa valmistuneella, vimmaisen erikoisella pakotarinalla Villi sydän. Outoutta oli myös Twin Peaks täynnä.

Twin Peaksissa katsotaan televisiosta jatkuvasti saippuaoopperaa nimeltä Kutsu rakkauteen. Rinnastus kömpelöön saippuailmaisuun on tietoinen. Monet Twin Peaksin kohtaukset ovat tahallisen asetelmallisia. Poliisit esimerkiksi hyppäävät rikospaikalle kuin idiootit ja jatkuvasti pinnassa olevia tunteita korostetaan teatraalisesti.

Kaikessa on kuitenkin mukana omaperäinen twisti. Eläinlääkärin vastaanottohuoneessa patsastelee laama tai henkilöt alkavat tanssia tyttärensä kuolemaa surevan Leland Palmerin oireilun peittääkseen. Lisäksi oli surrealismiin asti vääntyvä yliluonnollinen maailma, jossa kääpiö puhui takaperin. Lopputulos oli vangitsevan häiritsevä.

Kun Laura Palmerin murhaaja toisen kauden alkupuolella selvisi, Twin Peaksin katsojaluvut romahtivat. Peruskatsoja oli saanut haluamansa, kasvot murhaajalle. Sarja jatkui kauden mystiseen loppuun asti ja Lynch teki vielä Laura Palmerin viimeisiin päiviin sijoittuvan elokuvan Tuli kulje kanssani. Elokuvalle buuattiin Cannesin elokuvafestivaaleilla, eikä se kiinnostanut katsojiakaan.

ABC-kanava lopetti sarjan, joka ei enää houkutellut tarpeeksi katsojia. Vuosien kuluessa Twin Peaksin kulttimaine on kuitenkin kasvanut. Sen vaikutus monien myöhempien sarjojen tunnelmaan ja henkilögalleriaan on ilmeinen.

Paluu Twin Peaksiin

Alkuperäisen Twin Peaksin lopussa riivaajan vallassa olevan agentti Cooper sanoo: ”Näen sinut uudestaan 25 vuoden kuluttua.”

Huhuja paluusta oli jo liikkeellä, kun lokakuussa 2014 ilmoitettiin, että Twin Peaks saa jatkoa. 1990-luvun alussa Lynch ohjasi vain muutaman jakson, nyt hän on ilmoittanut ohjaavansa uuden kauden kaikki 18 jaksoa.

Mitä uusilta jaksoilta voi sitten odottaa? Lynch ei kovin mielellään avaa elokuviensa maailmaa sanallisesti, eikä hän ole nytkään paljastanut mitä sarjassa tapahtuu. Selvää on vain se, että tarina sijoittuu juuri Cooperin vihjaamaan aikaan, nykyhetkeen 25 vuotta alkuperäisten tapahtumien jälkeen.

Lynch on kertonut kirjoittaneensa koko kauden yhdeksi tarinaksi, jonka hän itse määrittelee elokuvaksi. Lynch on myös vihjannut, että Tuli kulje kanssani -elokuvan tapahtumilla on tärkeä suhde uuden kauden juoneen. Paljon enempää ei ole herunut.

Lynchin elokuvat muuttuivat Twin Peaksin jälkeen entistä abstraktimmiksi. Juoni katosi syvälle Mullholland Driven ja Inland Empiren pirstaleiseen kerrontaan. Kiehtova tunnelma sen sijaan jalostui yhä tiiviimmäksi. Mikäli ennusmerkkeihin on luottaminen, tulee uudesta Twin Peaksista Lynchin näköinen taiteen ja viihteen hybridi, jossa intensiivinen tunnelma vääntää juonen monitasoiselle kierteelle.

Twin Peaks, alk. ma 22.5. HBO Nordic

Uusi kausi houkutteli tähtiä

Twin Peaksin uuden kauden näyttelijäkaarti on vakuuttava. Kyle MacLachlan palaa Cooperin rooliin, joten todennäköisesti meille selviää, mitä Cooperille tapahtui toisen kauden lopussa. Mukana on myös monia muita alkuperäisistä näyttelijöistä. Esimerkiksi Mädchen Amick, Sherilyn Fenn ja tammikuussa kuollut Miguel Ferrer palaavat rooleihinsa. Myös alkuperäisissä jaksoissa käväissyt David Duchovny nähdään transsukupuolisena DEA-agenttina.

Kaikki eivät kuitenkaan palaa. Keskeisimpinä poissa ovat Lara Flynn Boylen Donna ja Michael Ontkean, joka nähtiin Cooperin selväjärkisenä aisaparina seriffi Harry S. Trumanina. Sen sijaan alun perin Harryn rooliin ehdolla ollut Robert Forster astuu Harryn veljen, seriffi Frank Trumanin rooliin. Muina täysin uusina hahmoina sarjassa nähdään pitkä lista Hollywoodin huippunimiä ja Lynchin vakiokasvoja, kuten Laura Dern, Jennifer Jason Leigh, Tim Roth, Monica Bellucci, Amanda Seyfried, Naomi Watts, Ashley Judd, Jim Belushi ja moni muu.

 

Mädchen Amick ja Peggy Lipton ovat tuttuja kasvoja Twin Peaks -faneille. Kuva: HBO Nordic, Suzanne Tenner/SHOWTIME.

X