Kuoro-dokumentti pohtii, täytyykö gospel-esiintyjän olla uskossa

Kuoro johdattaa mukaan ruotsalaisen Tensta Gospel Choir -kuoron esiintymismatkalle Chicagoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuoro johdattaa mukaan ruotsalaisen Tensta Gospel Choir -kuoron esiintymismatkalle Chicagoon.
Teksti:
Arto Pajukallio

Moni pakanakin sanoo arvostavansa sitä elämänmyönteistä energiaa, joka yhdistetään afroamerikkalaiseen gospeliin ja sikäläisten kirkkojen mukaansatempaaviin musiikkiesityksiin. Mutta onko esiintyjän oltava uskossa, ja minkälaisessa sellaisessa, jotta hänet hyväksytään ”oikeaksi” gospelin tulkitsijaksi?

Tensta Gospel Choir perustettiin vuonna 1996 tukholmalaisessa esikaupungissa. Tarkoitus oli houkutella eri kulttuureja edustavia nuoria pois katujen houkutuksista, mutta pian ryhmästä sukeutui menestyksekäs aikuiskuoro.

Amanda Pesikanin dokumentti Kuoro (Kören – En film om Tensta Gospel Choir, Ruotsi 2021) seuraa esiintymismatkaa Chicagoon, jossa hämmästellään eivätkö kuoron kaikki jäsenet olekaan hartaita kristittyjä. Kuorolaiset avaavat erilaisia uskojaan ja elämänarvojaan, joiden eriparisuus ei kuitenkaan ole syy niille ongelmille, joita matka nosti pintaan ennen kaikkea kuoron ja sen johtajan välille.

Muu välittyy, mutta iänikuinen helmasynti kiukustuttaa jälleen: miksi ihmeessä lauluja ei ole tekstitetty? Eikö sanoilla muka ole mitään merkitystä, gospelissakaan?

Kuoro, sunnuntai 16.6. klo 21.40, Teema & Fem

Lue myös: Yhdessä mörköjä päin – Porin seudun laulutaidottomien kuoro antaa tilaa laulutaidottomille laulajille

X