Elokuva-arvio: Brittijännäri Kuriiri kertoo uskottavan kylmän sodan vakoojatarinan

MI6 värvää Moskovassa vierailevan englantilaisen liikemiehen välittämään salaisia tietoja tosipohjaisessa Kuriiri -jännärissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Brittinäyttelijä Benedict Cumberbatch tähdittää Kuriiri -jännäriä.

MI6 värvää Moskovassa vierailevan englantilaisen liikemiehen välittämään salaisia tietoja tosipohjaisessa Kuriiri -jännärissä.
Teksti:
Pertti Avola

Teatterin puolella kunnostautuneen Dominic Cooken Kuriiri (The Courier, Britannia–USA 2020) on vanhanaikaisella tavalla hyvä brittiläinen vakoojaelokuva. Se kertoo tositarinan 1960-luvun alkupuolelta sen kummemmin koristelematta tai korostelematta.

Neuvostoliiton sotilastiedustelun upseeri Oleg Pankovski ilmoitti 1960-luvun alussa haluavansa välittää länsivalloille tietoja. Välimieheksi britit ja amerikkalaiset valitsivat brittiliikemies Greville Wynnen, joka pääsi matkustamaan Neuvostoliittoon herättämättä epäilyjä.

Wynne suhtautui tehtävään vastahakoisesti mutta hoiti sen loppuun, koska ystävystyi Pankovskin kanssa. Toiselle kävi ohraisesti, toiselle viimein hieman paremmin.

Tarina ja henkilöt kehittyvät täyteläisesti, eikä katsojia kosiskella halvoilla tempuilla. Tom O’Connorin käsikirjoitus ei tee tiedustelupalveluista moraalittomia pahiksia kuten niin usein vakoojaelokuvissa.

Britti Benedict Cumberbatch ja georgialaisnäyttelijä Merab Ninidze tekevät Wynnen ja Pankovskin rooleissa eleettömän vakuuttavaa työtä. Samoin hyviä ovat myös Rachel Broshanan CIA-agenttina ja Jessie Buckley Wynnen vaimona.

Abel Korzeniowskin hieno musiikki ansaitsee erityismaininnan.

✪✪✪✪

Kuriiri, perjantai 6.9. klo 21.00, Teema & Fem 

Lue myös: Slow Horses -sarjassa Gary Oldman ruumiillistaa kaikkien aikojen ärsyttävimmän agentin

X