Lampedusan talvi tarkastelee vaikeaa tilanneta pakolaisten täyttämällä saarella

Jaa kaverilleTilaa Seura

Kun perusasiat ovat kunnossa, on helppo auttaa vähäosaisia. Mutta riittääkö myötätuntoa myös silloin, kun oma elämä ja arki tökkivät? Tätä pohtii tuore dokumentti Lampedusan talvi. Sen nimi kertoo jo paljon sisällöstä.

Ollaan pienellä, muutaman sadan asukkaan italialaisella saarella Välimerellä. Turistisesonki on ohi ja rankka talvi käsillä. Lisäksi saaren huollosta ja ruokatoimituksista vastaava laiva on epäkunnossa. Siksi asukkaat eivät ole innoissaan afrikkalaisista venepakolaisista, joita alkaa virrata saarelle.

Itävaltalaisdokumentaristi Jacob Brossman pureutuu kolmannessa ohjaustyössään kiihkottomasti vaikeaan aiheeseen. Lampedusan talvi ei väitä mitään tai julista. Elokuva ei asetu kenenkään puolelle vaan tarkastelee tilannetta mahdollisimman neutraalisti.

Dokumentin voima on pienissä, arkisen oloisissa mutta voimakkaissa yksityiskohdissa. Erityisen pysäyttävä on kohtaus, jossa haaksirikkoutunutta pakolaisvenettä tutkivat saarelaiset löytävät hukkuneiden matkustajien tavaroiden seasta tuttipulloja.

Teksti Henri Waltter Rehnström

Lampedusan talvi Yle Fem to 1.9.2016 klo 22.00

X