Elokuva-arvio: Leningrad Cowboys Go American visuaalinen kekseliäisyys on klassikkokamaa

Aki Kaurismäen ohjaaman elokuvan jälkeen Leningrad Cowboys sai uran kansainvälisesti keikkailevana bändinä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Leningrad Cowboys suuntaa hiustötteröt tanassa Siperiasta Amerikkaan.

Aki Kaurismäen ohjaaman elokuvan jälkeen Leningrad Cowboys sai uran kansainvälisesti keikkailevana bändinä.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Aki Kaurismäki loi 1980-luvun lopussa parhaita elokuviaan täynnä nuhruista kauneutta. Leningrad Cowboys (1989) on samannimistä rockyhtyettä seuraava komedia. Mojovaa väriä toi samanaikainen yhteistyö Sleepy Sleepersin remeltäjien Mato Valtosen ja Sakke Järvenpään kanssa. Todistettiin, etteivät asiat niin kaukana olleetkaan toisistaan.

Ohjaaja päästi kaksikon ideoimaan americana-fantasioita unohtumattomasti. Syntyi myytti siperialaisesta yhtyeestä, joka suuntaa riistäjämanageri Vladimirin (Matti Pellonpää) johdolla road tripille USA:han hankkiutumaan leivän syrjään taikasanalla rock’n’roll. Erottumista auttoivat hillittömät hiustötteröt ja yhtä ylipitkät Leningrad Cowboys -kengät. Kenkämallin keksi Kaurismäki.

Visuaalinen kekseliäisyys on siis klassikkokamaa, mutta juonettomuus koettelee kärsivällisyyttä kaiken luistavan musiikillisen huumorin keskellä. Bändiläiset, kuten haitaria rokottava Mauri Sumén, ovat niin veikeitä, että se tiesi Cowboysille suosittua uraa vuosiksi kansainvälisesti keikkailevana bändinä.

✪✪✪

Leningrad Cowboys Go America, tiistaina 9.7. klo 21.45, Teema & Fem

Lue myös: Tee rock-testi: Tunnetko suomirockin klassikot 80-luvulta? Pisteet paljastavat hallitsetko yhä kasarin kotimaiset hitit

X