Lintujen lumottu maailma käsittelee lentokyvyttömiä lintuja

Lintujen lumottu maailma -dokumentissa tutustutaan siihen, miten alun alkaen lentokykyisistä linnuista polveutuneet lentokyvyttömät lajit ovat sopeutuneet elinympäristöihinsä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lintujen lumottu maailma -ohjelmassa perehdytään lintujen kiehtovaan maailmaan.

Lintujen lumottu maailma -dokumentissa tutustutaan siihen, miten alun alkaen lentokykyisistä linnuista polveutuneet lentokyvyttömät lajit ovat sopeutuneet elinympäristöihinsä.
Teksti:
Pertti Avola

Vuonna 2020 valmistunut saksalaisdokumentti Lintujen lumottu maailma antaisi otsikkonsa puolesta näkymän laajempaankin lintukirjoon, mutta itse asiassa Luontohetki-sarjan puolituntinen käsittelee vain lentokyvyttömiä lintuja. 

Ohjelma todistelee esimerkein, etteivät lentokyvyttömät linnut suinkaan ole evoluution virhe, vaikka ne kaikki polveutuvatkin alun perin lentokykyisistä linnuista. Erilaiset sopeumat elinympäristöön ja saalistukseen ovat vuosimiljoonien aikana tuottaneet noin 60 lentokyvytöntä lintulajia, jotka ovat kuitenkin sopeutuneet elinympäristöihinsä erinomaisesti. 

Galápagos-saarten pingviinit ja karanneet nandut

Ohjelmassa tavataan Galápagos-saarten merimetsoja ja pingviinejä, Australian kasuaareja ja emuja, Afrikan strutseja sekä Etelä-Amerikan nanduja, joista tosin esitellään tarhasta Saksan maaseudulle karannutta laumaa. 

Dokumentti on pikakurssi joidenkin lentokyvyttömien lintulajien elämään, sillä kovin tarkkaan ei näin lyhyessä ohjelmassa ehdi aiheeseen paneutua. Isot strutsit, emut, nandut ja kasuaarit tosin havainnollistavat hyvin sitä ohjelmassakin mainittua seikkaa, että linnut ovat tavallaan eläviä dinosauruksia, muinaisten matelijoiden evoluution muokkaamia jälkeläisiä.

Luontohetki: Lintujen lumottu maailma, lauantai 20.7. klo 18.15, TV1

Lue myös: Tunnistatko muuttolinnut? Hangon lintuaseman aktiivit kertovat, miten opit määrittämään lintulajeja

X