Marja Hintikan talk show pureutuu lapsiperhearkeen

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Marja Hintikka, mistä Marja Hintikka Livessä on kyse?

Suorasta talk show’sta, joka tehdään live-yleisön edessä. Perhekäsitys on isossa muutoksessa, ja nyt tehdään myös paljon lapsiperheitä koskevia isoja päätöksiä. Äidin ja isän roolit muuttuvat. Ohjelma tarjoaa vertaistukea ja samastumispintaa.

Kahden vakkarityypin lisäksi mukana on kaksi julkkisvanhempaa: huippu-urheilijoita, yhteiskunnallisia keskustelijoita ja viihdetähtiä.

Kyseessä ei ole pelkästään televisio-ohjelma.

Maanantain tv-lähetyksen perään tiistaina nostetaan kierroksia radiolähetyksessä, jossa jatketaan teeman käsittelyä Kansanradio 2.0 -asenteella. Luuri on auki, ja saletisti vastataan.

Radioon pyritään saamaan ääripään tyypit teemaan liittyen. Puhutaan suoraan ja esitellään ilmiöitä, jotka eivät välttämättä kestä päivänvaloa kahvipöytäkeskustelussa. 

Millaisessa roolissa netti on?

Meidän yhteistyökumppaneitamme ovat Väestöliitto ja Suomen Mielenterveysseura. Tarjolla on siis myös tutkimusdataa ja vinkkejä siitä, miten voisi paremmin selvitä arjessaan.

Netistä löytyy myös tekemiämme leffatrailereita, joissa pääsin heittäytymään esimerkiksi Uma Thurmanin hahmoksi Kill Bill -elokuvassa. Ajattelin twiitata sen myös Quentin Tarantinolle, että mitäs tykkäät, olisiko paikkaa elokuvassa.

Ennakkopätkien perusteella meno vaikuttaa räväkältä.

Suorassa lähetyksessä pyritään vahvaan läsnäoloon ja vaaran tunteeseen. Mitä vain voi tapahtua!

Vaikka keskustellaan painavista asioista, haluan että ihmiset viihtyvät. Minulle huumori on terapeuttinen elementti. Jos ihmiset pystyvät näkemään huumoria arjen inhorealismin keskellä, niin se saattaa pelastaa paremmin kuin moni muu asia.

Madonnan äitisuhde

Mitä miehet ja isät saavat ohjelmasta irti?

Isien näkökulma on ollut minulle tärkeä, kun elän sellaisessa suhteessa, jossa on kaksi tasa-arvoista vanhempaa. Ile (Hintikan aviomies Ilkka Uusivuori) on monessa asiassa sata kertaa parempi kuin minä, ja olen siitä kiitollinen.
Koeyleisöissä isät ovat olleet aivan fiiliksissä. Heitä ei ole aina kuunneltu, kun on ajateltu, että isä on sellainen perhe-elämän apuri.

Miehet ovat usein hyviä puhumaan asioista suoraan, ja kun mukana on myös huumoria, niin uskon, että tämän ohjelman tapa käsitellä asioita tehoaa miehiin.

Ketä maailmantähteä haluaisit haastatella tässä ohjelmassa?

Madonnalla on kipeä äitisuhde. Hänellä on myös omia lapsia ja ura, joten olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka hän on käsitellyt näitä asioita.

Minua kiehtovat myös sellaiset lämpimät äitisuhteet. Esimerkiksi Colin Farrellilla on aina äiti mukana Oscar-gaalassa. Minäkin haluan olla tuollainen äiti, jonka oma poika ottaa mukaan Oscar-gaalaan.

Alexander Stubbilta ha­luaisin mielelläni kuulla kolme pointtia siihen, kuinka näitä perhehommia hoidetaan. Ja presidentti Sauli Niinistöhän oli yksinhuoltajaisä, mikä sopisi hienosti ohjelman aiheeseen.

Kuinka parisuhteen, työn ja lastenkasvatuksen pystyy yhdistämään?

En tiedä, aion vain kuunnella meidän keskustelijoitamme ja ottaa tietoa vastaan. Pitää suhtautua tosi armollisesti itseensä ja ajatella, että nyt eletään tätä vaihetta.

Mietin, että voinko lähteä työelämään, mutta kyllä tällaisen ohjelman juontajan pitääkin olla sellainen, joka tulee vastaavasta kaaoksesta huonosti nukutun yön jälkeen vetämään keskustelua. Onneksi minulla on sentään maskeeraaja.

Älä luovu unelmista

Mistä lapsiperheessä joutuu luopumaan ja mistä ei missään nimessä pidä luopua?

Omista unelmista ei pidä luopua eikä oman identiteetin kokemuksesta. Minulle se on tällä hetkellä tämä työ, joka on toteutunut ammatillinen unelma.

Kiitollisuudesta ei myöskään saa luopua. Kiitolliset ihmiset ovat onnellisia.

Minä olen luopunut yksinolemisesta, olen koko ajan vuorovaikutuksessa lasteni kanssa.

Kaikenlaisesta kontrollista ja turhasta jäkittämisestä on syytä luopua.

Ehdottomasti kannattaa luopua myyttisistä ”tällainen on hyvä äiti”-ajatuksista, koska muuten lyö päätään seinään.

Nyt kun teet näin lähelle omaa elämäntilannettasi tulevaa ohjelmaa, niin miten pystyt erottamaan työn ja vapaa-ajan?

Heti kun tulen kotiin, niin sieltä hyökkää mieslauma kimppuun, minkä jälkeen olen koti-Marja. 

Kyllähän työ ja vapaa kieltämättä lomittuvat yhteen, mutta se itse asiassa sopii tähän elämäntilanteeseen. Saan puhua juuri niistä asioista, jotka tällä hetkellä ovat itselleni tärkeitä. Haluan tästä ohjelmasta sellaisen, että itsekin katsoisin sitä.

Onnimanni Liukkonen

Marja Hintikka Live, ma 12.10. klo 21.00 TV2

X