Elokuva-arvio: Menestyksen huuma on väkevä ja kriittinen film noir -klassikko, jota tähdittävät Tony Curtis ja Burt Lancaster

Menestyksen huuma antaa amerikkalaisesta journalismista ja sen harjoittajista raadollisen kuvan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päärooleissa loistavat Burt Lancaster ja Tony Curtis.

Menestyksen huuma antaa amerikkalaisesta journalismista ja sen harjoittajista raadollisen kuvan.
Teksti:
Pertti Avola

Ohjaaja Alexander Mackendrick (1912–1993) tunnetaan brittiläisten Ealing Studion tuottamien herkullisten komedioiden, kuten Viskiä, viskiä ja Naisentappajat, tekijänä, minkä vuoksi hänet usein mielletään britiksi. 

Mackendrick oli kuitenkin Bostonissa syntynyt amerikkalainen. Vuonna 1957 hän tekikin kotimaassaan yhden parhaista elokuvistaan, väkevän ja kriittisen film noir -henkisen draaman Menestyksen huuma (Sweet Smell of Success, USA 1957).

Menestyksen huuma kertoo häikäilemättömästä kolumnistista

Ernest Lehmanin pienoisromaaniin perustuva elokuva tähtää piikkinsä amerikkalaiseen mediamaailmaan ja sen valtaan. Keskushenkilö on menestynyt, mutta häikäilemätön ja pakkomielteinen lehti- ja radiokolumnisti J.J. Hunsacker. Hunsacker on sairaalloisen suojeleva nuorta sisartaan kohtaan ja tahtoo tuhota tämän suhteen jazzmuusikkoon. 

Apunaan Hunsacker käyttää häntä hännystelevää lehdistöagenttia Sidney Falcoa. 

Menestyksen huuman kuva amerikkalaisesta journalismista ja sen harjoittajista on raadollinen, mutta pitävä ainakin siinä määrin, että sillä oli ja on yhä valtaa, jota ei aina käytetä vastuullisesti. 

Burt Lancaster Hunsackerina ja Tony Curtis Falcona tekevät uransa parhaimpiin kuuluvat roolityöt, ja New York hehkuu upeasti James Wong Howen mustavalkokuvauksessa.

✪✪✪✪

Menestyksen huuma, lauantai 6.7. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Tositapahtumiin perustuva Official Secrets sijoittuu mediamaailmaan

X