Merja Thil on kehitellyt valtaosan Masked Singer Suomi -ohjelman hahmoista – ”Välillä aika hikinen tie”
Masked Singer Suomessa on nähty kymmeniä eri hahmoja. Yhden valmistamiseen kuluu aikaa kahdesta kolmeen viikkoa.
Ei ole lainkaan ihmeellistä, että Masked Singer Suomen ensimmäisen kauden yhdeksi suosituimmaksi hahmoksi nousi Ilkka Alangon esittämä Heinäseiväs. Aikoinaan kesäisen Suomen maanteitä reunustivat valtavat heinäseiväsrivistöt. Nykyisin näky on silkkaa historiaa ja jäänyt osaksi kansakuntamme nostalgiaa.
Heinäseiväs-hahmon suosio ole rajoittunut vain kotomaamme rajojen sisäpuolelle: hahmo sai huomiota myös Saksassa muutama vuosi sitten. Sikäläinen tv-lehti valitsi kymmenen suosituinta Masked Singer -asua ympäri maailmaa, ja yksi niistä oli nimenomaan Heinäseiväs.
Hahmo on tärkeä myös ohjelman pukujen suunnittelijalle Merja Thilille.
”Ensimmäisen kauden hahmot ovat jääneet mieleen erityisen rakkaina, vaikka toki kaikissa hahmoissa on oma viehätyksensä. Heinäseiväs on yksi suosikkini, mutta myös Pakkanen kolmannelta kaudelta on jäänyt mieleen. Ja viime kaudelta Sudenkorento”, Thil listaa.
Masked Singer -pukujen suunnittelussa vaaditaan huijaushommaa
Alun perin räätäliksi valmistunut Merja Thil on ollut mukana Masked Singer Suomen tekemisessä alusta alkaen ja toteuttanut valtaosan ohjelman puvuista. Ennen tätä hän on työskennellyt puvuston päällikkönä muun muassa Savonlinnan oopperajuhlilla ja Kansallisteatterissa. Viime vuosina hän on työskennellyt oman firmansa kautta ja tehnyt pukuja myös mainoksiin ja elokuviin.
Masked Singer Suomeen hän tuli mukaan työhuonekaverinsa vinkkaamana.
”Puvun suunnittelu saa alkunsa siitä, että artistin kanssa pidetään palaveri melko lailla heti, kun hän on sopinut tulevansa ohjelmaan. Toisilla artisteilla saattaa tässä vaiheessa olla jo aivan selkeä käsitys, millaisen asun he haluavat, toisilla vain hämärä aavistus.”
Asun tekemiseen menee yleensä noin kaksi viikkoa, joskus kolmekin. Kaikki riippuu Thilin mukaan siitä, miten paljon huijaushommaa hahmon tekeminen vaatii – eli miten paljon pukuun pitää lisätä tavaraa, jotta sisällä olevaa artistia ei tunnista. Joskus täytyy esimerkiksi täydentää vähän mahaa, joskus jotain muuta kohtaa ruumiissa.
”Paljon on kiinni myös artistin koreografiasta lavalla. Puvun pitää olla sellainen, että sen sisällä pystyy liikkumaan. Voi sanoa, että minulla on eräänlainen viha-rakkaussuhde kaikkiin näihin hahmoihin. Ensin taistelet niiden tekemisen kanssa, mutta sitten näet ne niin vinkeän näköisinä lavalla. On tämä välillä aika hikinen tie.”
Kausien jälkeen jotkut puvut ovat alkaneet elää omaa elämäänsä. Kakkoskaudella nähty Laiskiainen ja seuraavilta kausilta tutut Örkki ja Siili on myyty Ranskan Masked Singeriin. Suomi on puolestaan ostanut Tanskasta Bulldogin ja Bambin asut.
”Käytetyt asut ovat enimmäkseen ohjelman tuottaneen Fremantlen tiloissa. Nehän ovat heidän omaisuuttaan. Joitain osia kuten toppauksia saatan käyttää uudestaan. Kaikki päät ovat esillä tuotantoyhtiössä. Kun siellä käy, aina siellä joku kulman takaa kurkistaa.”
Tanssijoiden puvuista hahmojen suunnitteluun
Thil vastasi yksin Masked Singer Suomen puvuista ensimmäiset viisi kautta. Viime kesänä hän sairastui hieman vakavammin, joten kuudennelle kaudelle piti saada apuun toinen tekijä.
Hän on Katja Rautajoki, joka on aiemmin ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa ohjelmassa nähtävien tanssijoiden pukuja.
”Olihan se aivan eri saappaisiin astumista. Tanssijoiden puvuissa on tavallaan liikuttu pintatasolla, mutta hahmojen tekeminen on ollut paljon syvällisempi kokemus. Heistähän se kaikki alkaa. Kysymys on myös luottamuksesta. Eli puvun pitää toimia niin, että sen kanssa uskaltaa mennä lavalle”, Rautajoki kertoo.
Thilin mukaan on vain hyvä asia, että hän on saanut toisen puvuntekijän rinnalleen. Vaikka hän on vielä aktiivisesti työelämässä mukana, on hän virallisesti jo eläkkeellä. Jokaiseen Masked Singerin kauteen menee työaikaa puoli vuotta. Homma on myös fyysisesti raskasta, koska puvuissa saattaa olla hankalia ja painavia rakenteita.
”Kun 190-senttisen miehen yrittää piilottaa puvun sisään, niin onhan se aika haastavaa. Ihan hyvä, että siinä on toinenkin auttamassa”, Thil sanoo.
”Suututtavan, ärsyttävän viihdyttävä ohjelma”
Avausjaksossa 31.8. lavalle astelivat muun muassa Pesukarhu, Toukka, Yö ja päivä sekä Tikkari. Näistä kolme ensimmäistä ovat Rautajoen suunnittelemia ja viimeinen Thilin.
”Tikkari syntyi siten, että sen sisällä oleva ihminen halusi olla jotain muuta kuin pörröinen eläin. Näin syntyi tällainen piparmintun punainen ja valkoinen cooli hahmo, jonka vaatteet ovat tikkarinkiiltävät”, Thil paljastaa.
Pesukarhu on Rautajoen ensimmäinen ohjelmaan suunnittelema hahmo. Asuun sonnustautuneella henkilöllä oli alun perin ajatuksena kehittää jonkinlaista eläinhahmoa. Koska pesukarhuasia oli hänelle tärkeä, ratkaisu oli ilmiselvä. Lopulta syntyi kaksoishahmo, jossa on ihminen ja eläin samassa.
Myös Yö ja päivä on kaksoishahmo. Sitä lähdettiin rakentamaan katselemalla kuvia kauniin tyyppisestä värimaailmasta. Lopulta syntyi ajatus kaksijakoisesta hahmosta, jonka kasvojen puolella on aurinko, takaraivon puolella kuu.
”Toukka olikin sitten jo vähän isompi rakenne. Siinä lähdettiin harhailemaan aika kaukaa. Asun sisällä ollut henkilö ei ollut alussa ihan varma, halusiko hän olla kasvis vai eläin vai mitä. Toukka on sitten eräänlainen yhdistelmä kaikesta”, Rautajoki kertoo.
Muut käynnissä olevalla kutoskaudella esiintyvät hahmot ovat Kakka, Kalakukko, Raasu, Huisku, Luuranko, Minttu, Pellet ja Tähti. Ohjelmassa toista kautta panelistina toimiva Benjamin Peltonen kehuu ensimmäistä kaikkein hauskimmaksi hahmoksi ja ihastelee muutenkin uusia asuja.
”Onhan tämä aivan suututtavan, ärsyttävän viihdyttävä ohjelma”, Peltonen hehkuttaa.
Maskes Singer Suomi, lauantaisin klo 19.30, MTV3
Lue myös: Masked Singer Suomi – 12 outoa hahmoa hoilottaa naamioituna