Mestarien liigassa on luvassa unelmafinaali – vastakkain Juventus ja Real Madrid

Jaa artikkeliTilaa Seura
Real Madridin Cristiano Ronaldo ja Juventuksen Gonzalo Higuaín ovat Mestarien liigan lauantaina pelattavan finaalin hyökkääjätähtiä. © Lehtikuva, MVphotos
Jalkapallokausi huipentuu Mestarien liigan finaaliin. Ylen selostaja Matti Härkönen välittää tunnelmat paikan päältä Cardiffin Millennium Stadiumilta.

Petri Pasanen lähtee kanssani Cardiffiin ja on vierelläni selostamossa. ’Peetu’ on loistotyyppi, jonka kanssa toimiminen on ollut suuri kunnia”, kertoo ottelun TV2:lla selostava Matti Härkönen (kuvassa).

Kuva: Yle Kuvapalvelu

Usein myös ”Pasilan bunkkerista” otteluita selostava Härkönen kertoo, että paikan päällä selostamisessa on paljon etuja.

”Stadionilla pelin hahmottaa kokonaisuudessaan selvästi paremmin, pelin eri taktisista elementeistä lähtien. Kuvan ulkopuolella tapahtuu kuitenkin paljon asioita, joita ei havaitse Pasilasta käsin.”

Käytännön etujen ohi Härkönen nostaa kuitenkin sen, että stadionilla tunnelman aistii autenttisesti ja sen pystyy välittämään selvästi paremmin kotikatsomoihin.

Selostaja toimii linkkinä

Selostajana Härkönen ei halua nostaa itseään pääosaan.

”Tehtävä on olla linkkinä katsojien ja kenttätapahtumien välillä. Koen, että selostaja ei ole millään tavalla lähetyksessä pääroolissa, vaan ne todelliset tähdet ovat kentällä. Keskeistä on sujuvan ulosannin, selostusrytmin ja muiden audiodynaamisten seikkojen lisäksi ehdottomasti myös todella vankka ymmärrys esimerkiksi säännöistä, taktiikoista, pelaajista, seuroista ja niiden taustoista sekä lajikulttuurista ylipäänsä.”

Härkönen on asian ytimessä. Maksukanavien yleistyessä suomalaiset jalkapallon ystävät ovat oppineet vaatimaan laatua selostamiseen.

Ylellä on aina olla vankkaa ammattitaitoa omaavia selostajia, mutta aiemmin jalkapallo oli selostajille yksi laji muiden joukossa. Härkösen kohdalla ykköslajista ei jää epäselvyyttä.

Futisjätkä

”Toki maailmassa on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin jalkapallo, mutta suhtaudun siihen äärimmäisellä intohimolla ja rakkaudella. Jalkapallo on ollut vahvasti läsnä koko elämäni ajan, ja se on paljon enemmän kuin kiinnostuksen kohde, se on elämäntapa”, Matti Härkönen hahmottelee suhdettaan jalkapalloon.

Härkösen äidinisä pelasi 1940- ja 50-luvun vaihteessa Suomen A-maajoukkueessa. Myös molemmat vanhemmat pelasivat jalkapalloa ja tapasivatkin sen parissa.

Härkönen itse aloitti jalkapallon pelaamisen seurassa 4-vuotiaana, ja homma on jatkunut tähän päivään asti.

”Pelasin aikoinaan A-nuorten SM-sarjassa. Sen jälkeen on tullut pelattua useampi vuosi Kolmosessa ja Nelosessa. Olen myös toiminut juniorivalmentajana muutaman vuoden ajan.”

Härkösen rakkaus lajiin välittyy myös asenteessa.

”On hyvin tärkeää ymmärtää se, että vaikka lajista tietäisi paljon, niin aina riittää uutta opeteltavaa. Aina on mahdollisuus kehittää itseään. Pitää olla myös valmis ottamaan kritiikkiä vastaan ja oppimaan siitä.”

Ei vain Ronaldon varassa

Härkönen odottaa finaalia jännityksellä.

”Ottelua voi hyvin kutsua tämän kauden absoluuttiseksi unelmafinaaliksi. Molemmat joukkueet ovat tämän kauden Mestarien liigassa olleet parhaita joukkueita niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin. Asetelmat ovat kaiken lisäksi äärettömän tasaiset.”

”Jos mietitään millaisia maaleja Juventus teki esimerkiksi välieräparissa Monacoa vastaan, olisi melkoista vähättelyä sanoa että Juventus eläisi puolustuksensa varassa. Juventuksen puolustus on vain yksi hyvin toimiva osuus erinomaisessa kokonaisuudessa”, Härkönen muistuttaa.

Real Madridin Cristiano Ronaldo on ollut ihan mielettömässä kevätiskussa, ja portugalilainen on ollut ansaitusti valokeilassa.

”Olisi kuitenkin suoranainen loukkaus muita Real Madridin pelaajia kohtaan nostaa esiin tähtisikermästä vain maaleja mättävä Ronaldo, vaikka hän yksittäisenä pelaajana on yksi tärkeimmistä.”

Jalkapallon Mestarien liiga: Juventus – Real Madrid, la 3.6. klo 21.00 TV2, Viasat Jalkapallo ja Viaplay

Härkösen vinkit tv-katsojille

  • ”Olisi ilmeisintä nostaa esiin ensimmäistä Mestarien liigan pystiään havitteleva Juve-maalivahti Gianluigi Buffon ja Realin maalipyssy Cristiano Ronaldo, mutta annetaan kunniaa myös muille. Juventuksen Dani Alvesin otteet ovat keväällä olleet niin maagisia, että hänet on lähes mahdotonta sivuuttaa.”

  • ”Pallollista pelaamista keskikentällä dominoivat Real Madridin Toni Kroos ja Luca Modric ansaitsevat kaiken hehkutuksen. He ovat pelaajia, jotka saavat Real Madridin hyökkäyspelaamisen tikittämään kellontarkasti ja mahdollistavat Ronaldon ja kumppanien loistamisen.”

X