Suomalainen Mielivaellus-sarja on uudenlainen, jolle ei löydy verrokkia – Keskiössä hevosleiri täynnä särmää ja rehellistä puhetta

Mielivaellus -sarjassa neljä toisilleen ennestään tuntematonta naista jakavat elämänsä kipeitä kokemuksia hevostilalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mielivaellus-sarjan Anni, Ansti, Tiia ja Tiina viettävät kesäisen viikon islanninhevostilalla.

Mielivaellus -sarjassa neljä toisilleen ennestään tuntematonta naista jakavat elämänsä kipeitä kokemuksia hevostilalla.
Teksti:
Jussi Karjalainen

Mielivaellus-sarjan te­kijä Helena Ruohotie odottaa palautetta, sillä uudenlaiselle ohjelmalle ”ei ole suoraa verrokkia”.

Mielivaellus on mun neljänkympin kriisi”, Ruohotie kuvailee. Hän on 42-vuotias.

”Pohdinnat, jollaisia sarjassa nähdään, olivat tulleet omakohtaisestikin tutuiksi minulle. Samaten huomasin, että kolmenviiden, neljänkympin välillä myös kaveriporukassa alkoi tapahtua monen näköisiä asioita. Tuli eroja, muuttoja ja alan vaihtoja. Sekin on aika tavallista, että naiset palaavat hevosharrastuksen pariin.”

”Välit oli­vat hevosleirillä mutkattomat ja luottamuksen täyteiset”

LAKEUSlife– ja SAVOlife-sarjojen tekijänä tunnettu Helena Ruohotie keksi yhdistää viikon ratsastusleirin ja elämäntilanteiden pohdiskelut ohjelmaksi. Keskustelut vetää ammattilainen, psykoterapeutti Henriika Maikku.

Neljä naista hevospuuhissa kesäisellä Saarijärvellä Purolan tilalla ovat Anni, Ansti, Tiia ja Tiina.

Särmääkin piisaa ja paljon, paljon rehellistä puhetta. Kullekin naisista on räätälöity ”hevosavusteisia” tehtäviä. Esimerkiksi porukan kapinallinen, Rammsteinin kiertuerekan kuski Tiia, makaa tehtävässä vatsallaan hevosen selässä. Ja alkaa päästä rentoutumisen makuun.

”Tiimin kanssa tutustuttiin etukäteen, jotta tiedämme, mitä teemme. Että on helppo tulla ja heittäytyä meidän käsille. Kohtasimme kaikki niin kuin ihminen kohtaa ihmisen. Minusta välit oli­vat hevosleirillä mutkattomat ja luottamuksen täyteiset. Mieleenpainuvinta oli naisten keskinäisen yhteyden löytyminen. Sellaistahan me ei voida käsikirjoittaa.”

Työryhmässä oli myös miehiä, mutta pystyykö mieskatsoja kat­somaan sarjan?

”Toivon, että pystyy. Tiimin miehet yllätti se, miten avoimesti naiset puhuvat. Hauskinta oli, kun eräs sanoi, että vitsi, mulla on vaimon kanssa paljon puhuttavaa, kun pääsen kotiin.”

Koko Suomi edustetuksi

Onko tekijä itse saanut taannoiset tilannepohdintansa levolliseen tulokseen?

”Asiat ovat minulla ihan levollisesti. Vaihdoin työpaikkaa ja ostin oman hevosen. Viime syksynä oli Ylessä auki tuottajan paikka. Olin hakuprosessissa kovilla, mutta sain paikan”, Ruohotie sanoo.

Sarjassa hevostilan Pipsa Wagner valitsee selvänäköisesti kullekin osallistujalle sopivan hevosen. Kuinka itse osasit valita omasi?

”Siinä oli pidempi tutustumismahdollisuus hevosen kanssa. Kävi myös niin traagisesti, että hevonen kuoli aika pian, ähkyyn. Kun seuraa unelmia, niin loppu ei ole aina pelkästään onnellinen.”

Helena Ruohotien tuottajan paikka on Ylessä Tampereella. Hänen aiempi työpaikkansa oli opettajan toimi mediatuotannon opinnoissa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Ruohotien kursseilla muun muassa tehtiin inserttejä Galaxiin ja otettiin hanskaan monikameratekniikkaa.

”Tampereen Yleisradiossa me koetetaan edustaa Suomea, laajasti. Meidän tontti on kehäkolmosen ulkopuolinen Suomi. Teen ikään kuin tarinallista faktaa. Minulle on henkilökohtaisestikin hirveän tärkeä asia näyttää elämänmenoa ympäri Suomea. Sehän on rikkaus­, että me ei kaikki suomalaiset asuta samassa paikassa.” Koko ison Suomen huomioiminen on ollut Ylen Tampereen haaran toimintaidea aina.

Mielivaellus, sunnuntai 18.8. klo 18.15, TV1

Lue myös: Hevoset toivat uskoa autisminkirjolla olevan Pauliinan elämään: ”Tuntuu lottovoitolta – löysin itselleni täydellisen työpaikan”

X