Mitäs me talkoolaiset

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elzun nuorisotalon nurkka Keravalla ei vielä perjantaina näyttänyt sellaiselta, johon nuorisoa voi päästää viettämään aikaa. Lauantaina on kaikki paljon aurinkoisemmin.

Ylen Sissipuutarhurit-ohjelma on kuullut keravalaisten huolen nuorisotalostaan ja kerännyt joukon ihmisiä laittamaan punatiilisen talon pihan kuntoon. Nyt talkoillaan.

Maahan on levitetty soraa ja huivikaulaiset partiolaiset sahaavat lautoja ja naulaavat  kukkapenkkien laitoja kasaan.
Agitaattori Minna Kivelä ottaa kädestä ja haluaa kertoa erilaisia talkoita ympäri Suomea järjestävästä ohjelmasta. Hän vie sisälle taloon, jossa on tarjolla mehua ja leipää talkooväelle. Seinäänkin on päivässä ilmestynyt pirteä graffiti.

”Potkin ihmisiä persuuksille”, Kivelä kertoo työnkuvastaan.
Agitaattori tekee Sissipuutarhureissa kannustusta, mutta lapioon hän ei tartu. Talkoolaisten pitää itse toteuttaa suunnitelmansa. Keravalla auttamassa ovat esimerkiksi paikalliset martat ja partiolaiset.

Agitaattori Kivelä valaa yhteisen tekemisen henkeä.
”Jos moni tekee pienen asian, voi saada pieniä ihmeitä tapahtumaan. Missä on kielletty pyytämästä ihmisiltä apua?”
Usein tila, joka on kaikkien vastuulla, jää hoitamatta. Kivelä ei usko jäykkään toimintatapaan, siihen että lähiympäristöään voi parantaa vain käymällä asiat läpi taloyhtiön hallituksen kokouksissa. Hän paljastaa, että on yöllä heitellyt kukkien siemeniä oman talonsa pihalle. Yllätyskukat ovat ilahduttaneet monia.

Kivelä katsoo tiukasti silmiin ja sanoo: ”Ei missään ole kielletty poistamasta rumuutta.”

Edellisenä päivänä sissit ovat puhdistaneet yhden haisevan alikulkutunnelin. Agitaattori vei sinne potat, että ihmiset tajuavat, mihin kannattaa virtsata.

He ovat soittaneet ovikelloja, pysäyttäneet ihmisiä kaduilla ja astuneet kauppoihin pyytämään apua. He ovat saaneet lahjoituksina esimerkiksi lautatavaraa, soraa ja ruokaa talkoolaisille. Keravan vankilan puutarhasta annettiin kukat istutuksiin.

Harva osaa kieltäytyä, kun ollaan tekemässä yhteistä hyvää. Pitää vain luoda uskalluksen ilmapiiri.

”Jos joku tekee tässä hölmön itsestään, se olen minä”, Kivelä vakuuttaa.

Sissipuutarhurit-ohjelman on kehittänyt puutarhaintoilija ja televisiokonkari Tiina Klemettilä. Tuottaja on pitkään seurannut guerilla gardening -liikettä, joka käännetään Suomessa sissipuutarhuroinniksi. Sissipuutarhurit parantavat yhteisiä julkisia tiloja puolisalaa. He kokoavat ryhmän innokkaita, jotka esimerkiksi parantavat jonkun puiston ilmeen yhden yön aikana.

Yölliset tempaukset eivät Klemettilän mukaan oikein sopineet televisioon, joten ohjelma pohjaa enemmänkin suomalaiseen talkooperinteeseen.

Kesän jaksoissa talkoolaiset tekevät muun muassa joutomaasta puiston ja parantavat rupsahtaneen rautatieaseman ympäristöä. Jos suunnitelmat pitävät, he saattavat kohentaa erästä vanhaa tupakkapaikkaa – pitäähän polttajillakin olla viihtyisät oleskelukulmat.

Mutta nyt on hätä. Ohjelmassa pitäisi esiintyä yllätysvieras, mutta häntä ei näy. Kuvausryhmä kokoontuu pikapalaveriin.
”Meidän täytyy tehdä suunnitelma B”, tuottaja Klemettilä sanoo rivakasti työryhmälle. Sissipuutarhurit ei ole liian tiukka formaatti, joten tekijät voivat kehittää sitä ja elää talkoissa tilanteiden mukana.

Onneksi suunnitelma A pystytäänkin toteuttamaan, koska vieras, Idols-voittaja Martti Saarinen ajaa viime hetkellä paikalle. Iso mies hipsii kitara kädessään nurkan taakse odottamaan esiintymistä.

”Näyttäkää väsyneiltä. Kohta tulee yllätysesiintyjä ja teidän pitää näyttää ilahtuneilta”, Klemettilä huutaa talkoolaisille.

Nuoret hurraavat kameran edessä. Saarinen esittää sinkkunsa kahdesti ja saa kohtalaiset taputukset. Nikkarointihommat kiinnostavat partiolaisia selvästi enemmän. He pääsevät maalaamaan talon uutta kylttiä. Kameramies seuraa vierestä tarkkana.

Seuraavaksi partiolaiset kiinnittävät esiripun. Talon sisäpihalle tulee esiintymislava ja grilli, jossa tulentekotaitoiset voivat paistaa ruokaa.

Kukkapenkkien laittaminen on vielä kovin kesken, vaikka ilta lähenee. Tekijät eivät silti panikoi. He vakuuttavat, ettei Sissipuutarhureissa tarvitse hämmästyttää tilojen suurilla muutoksilla. Tärkeintä on, että paikalliset ihmiset tekevät yhdessä asioita.
Kävi miten kävi, jokainen ohjelma päättyy yhteisiin juhliin. Partiolaisten kasaama telttasauna lämpenee jo.

Tero Kartastenpää

Sissipuutarhurit alk. to 14.6. klo 19.30 TV2

X