Pablo Picasso oli taidemaalari ja naistenmies – kaksiosainen dokumentti syventyy näihin teemoihin

Pablo Picasso – elämä ja taide muistuttaa, miten ristiriitaisia monet asiat voivat olla niin elämässä kuin taiteessakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pablo Picasso – elämä ja taide muistuttaa, miten ristiriitaisia monet asiat voivat olla niin elämässä kuin taiteessakin.
Teksti:
Henri Waltter Rehnström

Taidemaalari ja naistenmies. Nämä ovat kaksi asiaa, jotka yleisimmin liitetään Pablo Picassoon (1881–1973). Kyseisiin teemoihin perehdytään syvällisesti myös uudehkossa ranskalaisessa dokumentissa (2023), joka on jaettu kahteen osaan.

Vajaisiin tunnin jaksoihin on saatu mahdutettua huikeasti asiaa, mutta ilman, että se synnyttää ähkyä. Mosaiikkimainen arkistomateriaalien käyttö vie kerrontaa sujuvasti eteenpäin. Dokumentti piirtää kuvan espanjalaistaiteilijasta, jolle elämä ja taide nivoutuivat kiihkeästi yhteen. Hänen luomisvimmansa ja elinvoimaisuutensa jatkuivat aina kuolemaan asti.

Pablo Picasso – elämä ja taide rakentaa päähenkilöstään varsin rehellisen kuvan. Vaikka Picasso nousi yhdeksi 1900-luvun merkittävimmäksi taiteilijaksi, hän oli myös armoton sovinisti. Avioliittojen ulkopuolisia syrjähyppyjä oli paljon. Suhde osaan lapsistakin katkesi. Dokumentti onkin ennen kaikkea muistutus siitä, miten ristiriitaisia monet asiat saattavat olla, niin elämässä kuin taiteessakin.

Pablo Picasso – elämä ja taide, keskiviikko 19.06. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Mark Rothko halusi ravistella taiteilijan ja katsojan välistä rajaa – antoi ohjeen, miten hänen teoksiaan tulisi katsella

X