Paha äitipuoli palaa
Näyttelijä Lana Parillan ensimmäinen kohtaus sarjassa Olipa kerran tekee selväksi hänen hahmonsa luonteen. Hän ryntää mustaan viittaan, päähineeseen ja lateksihousuihin verhoutuneena keskelle Lumikin häitä uhkailemaan satukuninkaallisia. Parilla on paha kuningatar.
Mutta on hän muutakin. Ensimmäisessä jaksossa käy ilmi, että juuri samaisen kuningattaren ansiosta satumaailma on asetettu kiroukseen, ja että kaikki sen hahmot on karkotettu nykymaailmaan tietämättöminä kirouksestaan. He asustavat Storybrooke-nimistä kaupunkia, jonka pormestarina ilkeilee Regina Mills – kukapas muu kuin paha kuningatar.
Muun muassa Swingtownissa ja jännityssarja 24:ssa näytellyt Parilla on yksi tarinan kolmesta vahvasta naishahmosta. Keskushahmona on Jennifer Morrisin (House) esittämä yksineläjä Emma Swan, joka saapuu ulkopuolisena Storybrookiin. Siellä opettajana toimii Mary Margaret Blanchard (Ginnifer Goodwin, Big Love), satumaailman Lumikki.
Kolmea hahmoa yhdistää 10-vuotias Henry (Jared S. Gilmore), Emman biologinen poika, Maryn oppilas ja Reginan adoptiolapsi. Henry on Reginan ainoa heikko kohta. Pahalla kuningattarella sellaista ei ole.
”Jouduin erottamaan roolit kokonaan toisistaan”, Lana Parilla kertoi Tv-maailmalle Monte Carlon tv-festivaaleilla.
”Pistin Storybrookin käsiksen yhteen pinoon ja satumaailman käsiksen toiseen. Joinakin päivinä en halunnut työskennellä pahan kuningattaren kanssa, joten työstin Reginaa. Toisinaan Regina taas tuntui niin haastavalta, että halusin vain leikkiä – ja käännyin pahan kuningattaren puoleen.”
Olipa kerran on jälleen yksi todiste siitä, kuinka sadut ja fantasia ovat vallanneet viihteemme. Sarja lainaa monista saduista Pinokkiosta Prinsessa Ruususeen, mutta tarinan kehyksenä toimii kiemurainen Lumikki-versio. Samaa satua mukailtiin myös viime vuonna valmistuneissa elokuvissa Kerro, kerro Kuvastin ja Lumikki ja metsästäjä. Sarja valmistui ja esitettiin Yhdysvalloissa ennen elokuvia.
”Onneksi me olimme ensimmäisiä. Nyt näytämme pioneereilta”, Parilla iloitsee ja uskoo, että satujen suosio on merkki uudesta toivosta ja unelmoinnista.
”Muistutamme ihmisiä mielikuvituksen tärkeydestä ja palautamme mieleen lapsuuden muistoja – niin hyviä kuin vähemmän hyviä.”
Parilla uskoo, että sarjan vahvuus löytyy pitkän keston mukanaan tuomista mahdollisuuksista.
”Teimme satuhahmoista oikeita ihmisiä. Sarjassa oli 22 tuntia aikaa tuoda heihin eri sävyjä.”
Aikaa on luvassa lisää, sillä Lost-sarjan taustavoimista tuttujen Edward Kitsisin ja Adam Horowitzin luomasta sarjasta on tilattu jo toinen tuotantokausi.
Kaisu Tervonen
Olipa kerran alk su 14.10 klo 21.00 Nelonen