Teksti:
Seuran toimitus

Raamikas näyttelijä Laz Alonso hypistelee ranteessaan olevia buddhalaisia rukoushelmiä Monte Carlon tv-festivaalilla.

”En ole buddhalainen, mutta helmet auttavat minua rauhoittumaan, kun olen hermostunut”, hän sanoo.

Alonso, 38, onkin huomattavasti rennompi kuin roolihahmonsa torstaina alkavassa uudessa Vankikarkurit-sarjassa. Alonson esittämällä liittovaltion seriffillä Charlie Duchampilla pukkaa hikeä tämän tästä, sillä hän on vastuussa vaarallisten vankikarkureiden kiinniottamisesta. Hänen avukseen värvätään vankilasta rikollisryhmä, jonka jäsenet ovat itsekin pakoilun mestareita. Jos yksikin heistä yrittää paeta tehtävästä, kaikkien tuomiot kaksinkertaistetaan.

Aiheeseen perehtyneen Alonson mukaan vankilapakoja tapahtuu Yhdysvalloissa enemmän kuin kansalaisille kerrotaan.

”Pakoyrityksiä voi olla jopa sata viikossa. Niistä ei puhuta, etteivät ihmiset joutuisi paniikkiin.”

Vankikarkureissa roolihahmojen persoonallisuuksiin on yritetty saada enemmän tarttumapintaa kuin tavanomaisissa rikossarjoissa.

”Jokaisella on omat ongelmansa, jotka paljastuvat pikku hiljaa”, Alonso sanoo ja ottaa esimerkiksi oman roolinsa.

”Charlie on entinen merijalkaväen sotilas, joka paperilla näyttää täydelliseltä – vahvalta ja fiksulta kaverilta. Hänellä on kuitenkin perinnöllinen sydänvika, joka  tarkoittaa, että hän voi kuolla milloin tahansa.”

Vankikarkureiden takaa löytyy käsikirjoittajakaksikko Nick Santora ja Matt Olmstead, joiden edellinen projekti oli huippusuosittu Pako (Prison Break, USA 2005–09).

Paon ystäviä ilahduttaakin tieto, että Vankikarkureiden kolmannessa jaksossa nähdään tuttu kulttihahmo, Robert Knepperin esittämä T-Bag. Psykoottista sarjamurhaajaa on kuvailtu television ikimuistoisimmaksi roistoksi. Vierailu oli tärkeä myös Knepperille itselleen.

”Hän liikuttui kuvauksissa kyyneliin. Se kertoo, kuinka paljon me näyttelijät joskus kiinnymme rooleihimme”, Alonso muistelee.

Alonso aloitti näyttelemisen 2000-luvun alussa. Sitä ennen hän oli ehtinyt valmistua bisnespainotteisesta yliopistosta ja tehdä töitä sijoituspankkiirina Wall Streetillä. Lopulta näyttelijähaaveet veivät kuitenkin voiton. Suurin onnenpotku Alonson uralla tapahtui vuonna 2009, kun James Cameron palkkasi hänet soturipäällikkö Tsu’teyksi Avatar-elokuvaansa.

”Suosikkejani ovat aina olleet Mel Gibson Braveheartissa ja Russell Crowe Gladiaattorissa. Halusin itsekin esittää miestä, joka nousee taistelemaan omiensa puolesta imperiumia vastaan. En tosin olisi uskonut, että näyttelisin roolin sinisenä.”

Juha Heinisuo

Vankikarkurit alk. to 29.3. klo 22.30 Sub

X