Elokuva-arvio: Pedro Almodovar sekoittelee tapansa mukaan kepeää draamaa vakaviin aineksiin

Pedro Almodovar on viime vuosina muuttanut tyyliään seesteisemmäksi. Rinnakkaiset äidit -draama kommentoi kahden synnyttävän naisen tarinan kautta Espanjan sisällissotaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Milena Smit ja Penélope Cruz tähdittävät espanjalaisohjaaja Pedro Almodovarin draamaelokuvaa.

Pedro Almodovar on viime vuosina muuttanut tyyliään seesteisemmäksi. Rinnakkaiset äidit -draama kommentoi kahden synnyttävän naisen tarinan kautta Espanjan sisällissotaa.
Teksti:
Pertti avola

Espanjalaisen elokuvan ykkösohjaajana jo pitkään ollut Pedro Almodovar, 74, on viime vuosina muuttanut tyyliään seesteisemmäksi ja jotenkin kypsemmäksi. Ikäkin lienee tehnyt tehtävänsä, mutta se ei ole huono asia.

Vuonna 2021 valmistunut Rinnakkaiset äidit (Madres paralelas, Espanja 2021) sekoittelee Almodovarille tyypillistä kepeää draamaa vakaviin aineksiin. Päällisin puolin elokuva kertoo kahdesta naisesta, jotka synnyttävät samaan aikaan tyttären samassa sairaalassa, mutta naisten tarinan ohella Almodovar kommentoi lähes 90 vuoden takaista Espanjan sisällissotaa ja sitä, miten historiaa ja sen vääryyksiä ei sovi unohtaa.

Ohjaajan vakionäyttelijä Penélope Cruz esittää valokuvaajaa, joka alkaa selvittää isoisoisänsä kohtaloa sisällissodassa. Cruzin hahmon kautta Almodovar kuvaa myös sitä, kuinka naisen asema on vuosikymmenien aikana muuttunut Espanjassa – ja myös hänen omissa elokuvissaan.

Rinnakkaiset äidit ei aivan nouse Almodovarin parhaiden modernien klassikoiden tasolle, mutta ohjaajan 2020-luvun kiinnostavana ja tasapainoisena edustajana se joka tapauksessa on hieno elokuva.

✪✪✪✪

Rinnakkaiset äidit, perjantai 5.7. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Antonio Banderas ja Pedro Almodóvar -dokumentti käy läpi kaksikon mittavan yhteistön näyttelijänä ja ohjaajana

X