Luontokuvaaja Petteri Saario saa jatkuvasti palautetta dokumenttiensa uusinnoista: ”Eräs entinen rajavartija halusi ohjelmaa katsoessaan, että vaimo tuo hänelle kuksan, jotta hän voi fiilistellä eräaikojaan”
Luonto-ohjelmien ässä Petteri Saario kuvaa nyt sarjaa öisestä luonnosta. Hän tekee sitä myös lomallaan Saimaan Pihlajavedellä. Televisiossa taas menee kesällä kattaus Saarion vesistöaiheisia dokumenttisarjoja.
Kun soitan luontodokumentaristi Petteri Saariolle, hän on juuri siirtynyt kodistaan Porvoosta kesämoodiin Saimaan Pihlajavedelle.
Haastattelun alettua lintujen sirkutus linjoilla lisääntyy lisääntymistään, joten on aivan pakko sanoa Saariolle, että tällainen sopii luonnon kuvaajan puheluun.
”Se on lehtokurppa”, Saario sanoo ja polskauttaa jalkaa.
”Eilen kiinnitin huomiota, että täällä on haapanalla ihan pienet poikaset.”
62-vuotiaan Petteri Saarion linjakkaita luontosarjoja on uusittu läpi kesän. Nyt on nähty vesiaiheisia dokumentteja, mutta niitä olisi monista muistakin aiheista nuoriin luontoaktivisteihin asti. Uusimpia töitä ovat teattereissakin nähty Revontulten räppäri ja elokuussa uusittava tv-dokumentti Operaatio Norppa (molemmat 2023).
Kiiltomato syttyy
Saario on toteuttanut sarjat niin suomalaisista joista, järvistä kuin saaristakin. Tällä viikolla ruudun täyttävä Veden valtakunta -sarja (2020) käsittelee monipuolisesti vesistöjä.
Uusinnoistakin tulee jatkuvaa palautetta.
”Ohjelmat saavat ihmiset ajattelemaan omia kokemuksia luonnosta. Kaikilla meistä on hyviä tarinoita ja koskettavia muistoja. Eräs entinen rajavartija halusi ohjelmaa katsoessaan, että vaimo tuo hänelle kuksan, jotta hän voi fiilistellä eräaikojaan.”
Saario on joutunut jälleen huomaamaan vesilintujen, kuten sorsalintujen ja jopa monien lokkien, vähenevän. Myös monet vedet Suomessa ovat alkaneet samentua.
”Meidän pitää katsoa rehellisyyden nimissä peiliin, kuinka paljon suomalainen per capita kuormittaa luontoa verrattuna vaikka kiinalaiseen. Omissa dokumenteissani on aina toivoa, että on mahdollista kääntää tämä juttu”, Saario sanoo.
Kesällä hän on kuvaamassa Hämärää luontoa, sarjaa yöluonnosta. Saario ei jätä aihetta lomallakaan. Hän aikoo heti mennä ”kuikuilemaan” huumaavaan kesäyöhön.
”On kyllä kiehtovaa, mitä tapahtuu luonnossa, kun ihmiset nukkuvat ja luonto herää. Olemme kuvanneet kiiltomatojen parittelua, yöperhosia, kettuja.”
Dokumentaristi sanoo, että viime ajat on tullut kuljettua silmät sikkurassa ja tuntien kasvavaa kunnioitusta kolmivuorotyön tekijöitä kohtaan.
Petteri Saario tykkää tyrskyistä
Petteri Saarion luontodokumentit ovat tunnistettavia lempeydessään. Hänen rauhallinen kertojanäänensä on usein sitovana tekijänä. Saario kuitenkin tykkää mennä merelle kovalla kelillä. Eikä dokumentaristi kaihda sanomasta, miten pahasti luonto on vaarassa meidän takiamme. Sanoma vain tulee esitetyksi saariomaisella tavalla.
Toinen tuloillaan oleva aihe on nimeltään Ankarista ankarin. Dokumentti käsittelee ulkomerta Merenkurkusta Suomenlahdelle.
”Esiin nousevat myös geopolitiikan aiheuttamat uhat, jos Suomenlahdella alettaisiin käyttää ympäristötuhoja sodankäynnin välineinä.”
Saarion poika Antti on kasvanut ja jäänyt isänsä rinnalle kulkemaan. Hän on nyt 29-vuotias ja kuvaa myös dokumentteja.
”Antilla on aina oma kulmansa. Kun hän oli pieni, hän katseli luontoa alempaa lasten näkökulmasta. Nyt hän on kaksi metriä ja kolme senttiä pitkä. Anttia kiinnostaa erityisesti ihmisen ja luonnon suhde urbaanissa luonnossa”, Petteri Saario sanoo.
Veden valtakunta, maanantai 15.7. klo 18.30, TV1 & Areena
Lue myös: Petteri Saarion luontodokumentti Operaatio Norppa on kaunis vetoomus luonnon puolesta