1960-luvun kestosuosikki Heikki ja Kaija on kahvittelun mestariteos: Yle Areenaan suositun perhesarjan 42 jaksoa vuosilta 1965-71

Jaa kaverilleTilaa Seura
© yle kuvapalvelu

Elokuun Toivottujen ydin on maineikkaan Heikki ja Kaija -perhesarjan saaminen nähtäville. Areenaan avautuu 42 jaksoa vuosilta 1965–71.

Työväenluokkaisen nuorenparin Eila Roineen ja Vili Auvisen (kuvassa) luona Tampereella laukkaa sympaattisia kyläilijöitä. Minimalistisia kahvihetkiä fiilistelivät myöhemmin jopa kaupungin opiskelijapiirit. Sarja rullaa normaaliuden ja samaistuttavuuden huipputasoilla. Sananvaihto voi olla tällaista: ”Tultiin sitten.” – ”Niinhän oli puhetta.”

Säilyneistä jaksoista ensimmäisestä, Ristiäisistä, tuli jopa kaavailtua vähäeleisempi ristiäistilaisuuden taltio Eila Roineen akuuttien ensi-iltakiireiden tähden. Juuri tähän taitteeseen asti Heikkiä ja Kaijaa oli näytelty neljä vuotta suorana, talteen saamatta!

Silti tosielämänkin pariskunta Roine ja Auvinen olettivat sarjan jatkuvan enää kolmisen kuukautta, joten he uskaltautuivat sulauttamaan oman potran Janne-poikansa ristiäiset ohjelmaan. Jannen varttumista seuraillessa toden maku suosikkisarjassa kasvoi vain kasvamistaan. Vanhemmat hallitsivat julkisuuden, mutta Jannelle vieraiden ihmisten hyväntahtoinen tunkeilu oli vaativa kasvuympäristö. Roineen teatteriklaanin käytännöstä poiketen Janne Auvinen ei aikanaan ryhtynyt näyttelijäksi – mutta toki teatteritöihin. Hän johtaa Logomoa.

Lutuinen Heikki ja Kaija pursuilee muitakin Roineita. On isoisä Eero Roine, Eilan sisko Liisa Roine sekä ympärillä tamperelaisen teatterin kuka-kukin-on. Sylvi Salonen pieksää suutaan sen kuin ehtii.

9.8,  Yle Areena

X