Elokuva-arvio: 95 yhdistää jääkiekon maailmanmestaruuden ja suomalaisen itsetunnon yhteen elokuvaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
95 jääkiekkoelokuva
Mikko Lindholm (vas.) näyttelee Juha Ylöstä ja Joel Hirvonen Timo Jutilaa. © Tommi Hynynen
Ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden kaappaamisesta kertova elokuva 95 on rakastettava leffa suomalaisesta itsetunnosta.

Ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden kaappaamisesta kertova 95 on rakastettava leffa suomalaisesta itsetunnosta. Itse asiassa Aleksi Mäkelä kiteyttää koko tuotannolleen oleelliset jätkämäiset tunnevirrat vapautuneemmin kuin vaikka jättihitissään Pahat pojat.

Ruotsalaisen poppamiehen Curren (Jens Hultén) valmentaman suomalaisjoukkueen mainion palastelun lisäksi on uskallettu ripsotella katsojatarinoihin patetiaa, joka on tässä yhteishenki- ja uskallustutkielmassa ihan paikallaan. Kotikatsomoissa jännäävät tyypit Laura Birnistä Ylermi Rajamaahan.

Esittäjiä on niin runsaasti – monta ketjullista – ettei ole mahdollista nimetä, ketkä ovat pääosissa. Kenenkään suoritus ei hierrä. Esimerkiksi Joel Hirvonen kultajoukkueen uupumattomana uskonluojajässikkänä Timo Jutilana on kelpo kaveri. Avioeroa pohtiva veteraanimaalivahti Jukka Tammi (Lauri Tilkanen) on yllättävä tarkennuksen kohde, kun hitustakaan jääaikaa ei tule. Hänkin nosti joukkuettaan.

***½

95, pe 28.8. klo 21.00 Tv5

Lue myös: Elokuva-arvio: Aleksi Salmenperän Häiriötekijä on riemastuttava ja ahdistava komedia

X