A-ha – The Movie tuo mieleen dokumentin Abbasta, vaikka yhtyeet eivät samassa sarjassa painikaan

Jaa artikkeli
A-ha - The Movie
Dokumentti kertoo tarinan siitä, kuinka kävi kolmelle nuorelle kaverille, joilla oli suuria popunelmia © Viggo Bondi / Motlys / Yle
A-ha on kaikkien aikojen tunnetuin norjalainen pop-yhtye, jonka suurin hitti "Take on Me" julkaistiin vuonna 1985. Yli 35 vuotta myöhemmin ryhmä on edelleen suosittu ja kiertää ympäri maailmaa.

Tuskin on sattumaa, että norjalaistrion dokumentin nimi A-ha – The Movie (Norja 2021) tuo mieleen Abba – The Movien (1977). Pohjolan pop-suuruudesta kun on kyse. Tosin vaikka A-halla on takanaan kymmenkunta albumia ja jopa Bond-tunnari, niin ainakin Ruotsin vientiylpeyden rinnalla se on yhden hitin ihme.

Se hitti onkin sitten sitäkin muhkeampi. Vaivaton, yhä ylemmäs kapuava kasarihitti Take on Me kiteyttää tavallaan koko vuosikymmenen: sen nousukiidon ja menestyksen maun. Mtv soitti liki tauotta biisin videota, jossa pompittiin reaalitodellisuudesta animaation ihmemaailmaan.

Myös dokumentissa toistetaan sen piirrostyyliä, joten ohjaajat Thomas Robsahm ja Aslaug Holm tietävät tarkkaan, mistä syntsapopparit muistetaan. Kitaristi Pål Waaktaar-Savoy, laulaja Morten Harket ja kosketinsoittaja Magne Furuholmen onnistutaan kuitenkin tuomaan yllättävän lähelle.

Keski-ikäiseksi ehtineet ahalaiset ovat jyrkästi eri mieltä siitä, kannattaako uutta musiikkia tehdä. ”Olisimme lopulta toistemme kurkussa kiinni”, sanoo Furuholmen ilman ironian häivää. Haikeaa jälkimakua ei voi välttää.

A-ha – The Movie, sunnuntai 31.10. klo 21.00, Teema & Fem

X