Afganistanin kallis rauha – ajankohtaisreportaasi kansan kärsimyksestä sodan keskellä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha
Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha. © Yle kuvapalvelu
Afganistanin kallis rauha -dokumentin ainoa toivonkipinä on ironinen: Afganistanilla ei ole varoja pyörittää maata omin voimin.

Afganistanin kallis rauha on rumaa katsottavaa. Alexandra Jousset katsoo Afganistanin ongelmia monelta suunnalta ja päätyy aina samaan lopputulokseen: ulkopuoliset maat toimivat Afganistanin suhteen itsekkäästi ja maan kansa saa jatkuvasti kärsiä. Vielä enemmän, jos myönteistä imagoa itsestään nykyään rakenteleva islamistinen Taliban-liike pääsee jälleen valtaan kuten 2000-luvun alussa. Ja niin näyttää käyvän, kun esimerkiksi USA on Trumpin aikana heittänyt pyyhkeen kehään Afganistanin suhteen, ja solminut talibanien kanssa ”rauhansopimuksen” kuluvan vuoden helmikuussa.

Jousset’n ranskalainen ajankohtaisreportaasi alkaa kuin jokin Le Bureau – vakoojaverkosto -sarjan jakso: eurooppalaisia toimittajia viedään burkaan piiloutuneina haastattelemaan Wardakin aluetta Afganistanissa hallitsevia talibaneja.

Jousset’n napakan dokumentin ainoa toivonkipinä on ironinen: Afganistanilla ei ole varoja pyörittää maata omin voimin, ja jos Talibanin terrori palaa, USA ja EU, mahdollisesti myös Kiina ja Venäjä, saattavat vetää välttämättömän rahallisen tukensa Afganistanilta, jolloin maa romahtaa.

Kammottavaa tässä skenaariossa on se, että jälleen Afganistanin köyhä kansa, etenkin naiset ja lapset, saa kärsiä pahiten.

Ulkolinja: Afganistanin kallis rauha, to 3.9. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Elokuva-arvio: Teheran taboo -animaatio pohtii rohkeasti naisen asemaa Iranissa

X