Agatha Christie – rikosten kuningatar -dokumentti tarjoaa kiinnostavia detaljeja kirjailijan elämästä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Agatha Christie – rikosten kuningatar
© Yle kuvapalvelu

Yleensä käy niin, että dekkarikirjailija tuotantoineen alkaa painua unholaan kuolemansa jälkeen. Toisin on Agatha Christien (1890-1976) tapauksessa. Hänen dekkareistaan otetaan yhä uusia painoksia eri kielillä. Isona syynä tähän ovat epäilemättä Christien kirjoista tehdyt, suosituiksi osoittautuneet tv-sarjat.

Christien ensimmäinen dekkari Stylesin tapaus ilmestyi 1921 ja viimeinen, Neiti Marplen viimeinen juttu 1976. Kirjailijan uraa kesti siis 55 vuotta, ja siitä ja Christien elämästä kertoo dokumentti Agatha Christie – rikosten kuningatar.

André Schäferin ja Anna Stauberin dokumentti ei tuo olennaista uutta Christien paljon käsiteltyyn elämäntarinaan, mutta se tarjoaa kiinnostavia detaljeja: Christien omaa puhetta, hänen kuvaamiaan filmejä ja valokuvia, hänen elämästään tehdyn sarjakuva-albumin sekä Christien syntymäkaupunkiin Torquayhin perustetun puutarhan. Tarhassa kasvaa lähes kaikkia niitä kasveja, joista valmistetuilla myrkyillä Christien dekkareissa ihmisiä murhataan.

Haastateltavina on sukulaisia, elämäkertureita ja kirjailijakollegoja, kuten Hercule Poirot -tarinoita nykyään kirjoittava Sophie Hannah sekä feminististen kirjailijoiden tuntija Merja Makinen.

Agatha Christie – rikosten kuningatar, ti 2.7. klo 20.00 Yle teema & fem

X