Äiti olen poika -dokumentti avaa ongelmallisia kysymyksiä sukupuolen korjauksesta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Yksitoistavuotias Kim dokumentissa Äiti olen poika.
Yksitoistavuotias Kim dokumentissa Äiti olen poika. © Nikolaj Venge / Yle
Äiti olen poika -tanskalaisdokumentin erikoislapsilla on onnekseen ymmärtäväisiä vanhempia. Mutta minkä ikäinen lapsi pystyy tekemään elinikäisen päätöksen?

Yhä suurempi osa tanskalaislapsista kokee syntyneensä väärän sukupuolen kehoon – tai tarkemmin sanottuna, yhä useampi translapsi osaa ja uskaltaa kertoa kokemuksensa. Äiti olen poika -dokumentti käsittelee aihetta monesta eri näkökulmasta.

Yksitoistavuotias Kim on nuorin tanskalainen, joka saa naiseksi kehittymisen pysäyttävää hormonihoitoa. Pistoksen ottaminen sattuu ja saa Kimin itkemään turvaleluunsa, äidin pidellessä kädestä. Kimiä nuoremmatkin lapset puhuvat tuntemuksistaan kerrassaan avoimesti ja kypsästi. Jotkut ovat alkaneet kertoa väärästä kehosta heti, kun ovat vain oppineet sanallistamaan tunteitaan.

Tanskalaisdokumentin erikoislapsilla on onnekseen ymmärtäväisiä vanhempia ja tarhakavereita. Mutta minkä ikäinen lapsi on kyllin kypsä tekemään elinikäisen päätöksen, jota ei enää voi perua? Kuten hyvin tiedetään, jotkut sukupuoltaan korjauttaneet henkilöt katuvat myöhemmin valintaansa. Ohjelmassa tavataan ja haastatellaan myös heitä ja yksi heistä on suomalainen.

Kiihkoton dokumentti avaa ongelmallista kysymystä informatiivisesti, eri osapuolia ja näkökulmia kuunnellen.

Äiti olen poika, to 13.8. klo 23.50 Tv1

Lue myös: Kotikenttä -norjalaissarjan toisen kauden jaksoissa esiin nousevat tutut vallan, sukupuoliroolien ja lojaalisuuden teemat

X