Akuutti-sarjan Irti häpeästä -jakso: Häpeän kulttuuri Suomessa on voimakas ja se näkyy myös lasten kasvatuksessa

Jaa artikkeli
irti häpeästä
Antti Röngän elämässä häpeä liittyy vahvasti moneen asiaan: muistoihin koulukiusaamisesta, mutta myös omaan kehoon ja seksuaalisuuteen. © Tero Kyllönen/Yle
Antti Rönkä käsittelee vaikeaa häpeäänsä kirjoittamalla. Isa Häkkinen taas ei osaa hävetä alastomuutta, mutta hänenkin elämäänsä varjostavat nuoruuden häpeäkokemukset.

Akuutti-ohjelmasarjan tämänkertaisessa jaksossa Irti häpeästä käsitellään häpeän tunnetta, joka on useimmille ihmisille ainakin tietyistä tilanteista ja elämänvaiheista tuttu. Ohjelman toimittaja ja käsikirjoittaja Risto Kuusisto lähestyy häpeää hyvin henkilökohtaisesta näkökulmasta. Hän selvittelee omia häpeän kokemuksiaan ja suhdettaan niihin sekä keskustelee parin vieraan ja muutaman asiantuntijan kanssa aiheesta.

Vieraat ovat nuori kirjailija Antti Rönkä ja seksityötä tekevä Isa Häkkinen. Rönkä puhuu siitä, miten Suomessa häpeän kulttuuri on voimakas ja miten täällä häpeää käytetään lasten kasvattamiseen. Häkkinen taas mainitsee häpeän olevan pääasiassa ihmisten omassa päässä, kuinka jälkeenpäin aletaan kelata sitä, tuliko tehtyä tai sanottua tyhmästi.

Teologi Ben Malisen mielestä häpeän ja syyllisyyden tunteet pitävät yhteiskunnan kasassa, häpeäkurssia vetävä Kaisa Peltola sanoo häpeän olevan se, joka estää meitä olemasta luonnollisia.

Kaikesta tästä syntyy rento ja jo kestonsa puolesta aika pikaisesti aihettaan ruotiva ohjelma, joka kuitenkin Kuusiston henkilökohtaisen panoksen kautta tuo häpeäkokemukset lähelle ja saa katsojan pohtimaan omaa suhtautumistaan niihin.

Akuutti: irti häpeästä, tiistai 14.12. klo 20.00, TV1

Lue myös: Älä huku häpeään – Psykologi Katja Myllyviita: ”Jos häpeän saa rajattua syyllisyyden tunteeksi, se myös motivoi yksilöä ryhtymään korjaaviin toimenpiteisiin”

X