Albert Camus, ikuinen kapinoitsija: dokumentti yhteiskuntakriittisestä älyköstä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Albert Camus, ikuinen kapinoitsija
Albert Camus, ikuinen kapinoitsija. © Plaj Productions / Public Sénat / Yle
Pienikokoinen mutta komea sydäntenmurskaaja Albert Camus osasi nauttia menestyksestään, mutta joutui myös kärsimään sekä julkisuuden että ystävien petollisuudesta.

Albert Camus, ikuinen kapinoitsija -dokumentti alkaa vuoden 1957 Tukholmasta, jossa 44-vuotias Camus (kuvassa) vastaanottaa Nobelin kirjallisuuspalkinnon, yhtenä sen kaikkien aikojen nuorimmista voittajista.

Kaksi vuotta myöhemmin hän kuolee liikenneonnettomuudessa, mutta oli jo jättänyt lähtemättömän jäljen sekä maailmankirjallisuuden historiaan että aikansa poliittiseen, yhteiskunnalliseen ja filosofiseen ajatteluun. Häntä muistetaan laajalti aina rockmuusikoista katutaiteilijoihin, kuten ohjelma korostaa.

Saavutus olisi kunnioitettava muutenkin, mutta kirjailija oli syntynyt ilman kätilön tai lääkärin apua köyhään algerianranskalaiseen perheeseen, jossa kukaan ei osannut lukea tai kirjoittaa. Sosiaalinen kapuaminen tapahtui puhtaasti omin avuin, koulun priimuksesta toimittajaksi ja kirjailijaksi, vapautta puolustavaksi yhteiskuntakriitikoksi ynnä arvostetuksi älyköksi.

Albert Camus, ikuinen kapinoitsija, su 7.3. klo 16.25 Yle Teema & Fem

Lue myös: Murdoch: Mediadynastia vallan ytimessä kertaa Rupert Murdochin mediaimperiumin vaiheita

X