Alfie – naisten viettelijä -elokuva on mieto satiiri kyynisestä, pöyhkeästä ja sovinistisesta cockney-casanovasta Alfie Elkinsistä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Alfie – naisten viettelijä
Teemalauantain päähenkilö on 1960-luvun svengaavan Lontoon kasvo Michael Caine, joka on elokuvassa cockney-casanova Alfie Elkins. © Paramount Pictures / Yle Kuvapalvelu

Viime vuonna 97-vuotiaana kuollut brittiohjaaja Lewis Gilbert teki ensimmäisen pitkän elokuvansa jo 1950, mutta vasta Alfie – naisten viettelijä oli hänelle todellinen läpimurto muun muassa James Bond -elokuvien ohjaajaksi.

Bill Naughtonin näytelmään perustuva elokuva on mieto satiiri kyynisestä, pöyhkeästä ja sovinistisesta cockney-casanovasta Alfie Elkinsistä, joka ottaa ja jättää naisia 1960-luvun Lontoossa.

Kunnon moraalitarinan tapaan elokuvan päätteeksi Alfie huomaa itsekin elämänsä tyhjyyden – vaan vähänkös se häntä surettaa. Kulkukoira ei karvoistaan pääse.

Aika on syönyt katkelmallista elokuvaa jonkun verran, mutta Michael Cainen nimiosasuoritus on yhä roolihahmoon istuvasti härskin ja osuvan itsetietoinen. Tosin Alfien jatkuva puhuminen suoraan kameralle ja sitä kautta katsojalle tuntuu hieman liialliselta ja alkaa viimein ärsyttää.

Svengaavasta musiikista vastaa jazzsaksofonisti Sonny Rollins ja teemalaulusta Burt Bacharach ja Hal David. Tunnetuimman version siitä teki Dionne Warwick, mutta elokuvassa sävelmän laulaa Cher.

Alfie – naisten viettelijä, la 9.2. klo 21.24 Yle Teema & Fem

 

X