Amazon, verkon jättiläinen -dokumentti on katsaus verkkokauppajätti Amazonin ja sen perustajan toimintaan

Jaa kaverilleTilaa Seura
Amazon, verkon jättiläinen
© Yle kuvapalvelu

David Carr-Brownin ohjaama, eurooppalaisena yhteistuotantona valmistunut dokumentti Amazon, verkon jättiläinen on poleeminen katsaus verkkokauppajätti Amazonin ja sen perustajan, maailman rikkaimman miehen Jeff Bezosin toimintaan.

Carr-Brown lähtee siitä, ettei Amazonin kaltaisten, olemassa olevaa infrastruktuuria hyödyntävien mutta veroja ja sääntelyä kiertävien suuryritysten saa antaa toimia hallitsemattomasti. Että häikäilemätöntä libertarismia suitsimaan tarvitaan vahvaa valtiovaltaa ja kilpailulakeja, joiden noudattamista valvotaan.

Carr-Brown asettaa vastakkain amerikkalaisen liiketoimintaympäristön, jossa Amazon on voinut levittää lonkeroitaan vapaasti, ja EU:n suosiman hallitun kilpailun sääntelyineen. Bezosista leivotaan roisto, joka on kiinnostuneempi ihmiskunnan siirtämisestä avaruuteen kuin köyhyyden poistamisesta maapallolta.

Amazon, verkon jättiläinen on paikoin hieman liioittelevankin kärjekäs joidenkin haastateltavien mielipiteiden kautta, mutta se antaa kyllä ajattelemisen aihetta siitä, miten paljon valtaa jättiyritys hankkii keräämällä jatkuvasti tietoja algoritmeillään ja pyrkimällä rajattomaan kasvuun.

Ulkolinja: Amazon, verkon jättiläinen, to 16.5. klo 22.00 Tv1

X