Amazona -dokumentissa pohditaan kysymyksiä äitiydestä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Amazona
© Casatarántula / Yle

Uusintana esitettävässä kolumbialaisessa dokumentissa elokuvantekijä Clare Weiskopf (kuvassa takana) käy läpi omaa rikkinäistä äitisuhdettaan. Sen kautta pyritään pohtimaan myös yleisesti kysymyksiä äitiydestä, erityisesti hyvästä sellaisesta. Claren äiti Val (edessä) ei ollut paras mahdollinen. Ja sen hän sanoo kameralle suoraan.

Valin mielestä äidin pitää ensisijaisesti ajatella itseään. Muuten edessä on uhrautumisen ja syyllistymisen kierre. Val halusi välttyä kaikelta tältä ja pakeni vanhimman tyttärensä tapaturmaisen kuoleman jälkeen Amazonin varrelle itseään etsimään. Clare jäi veljensä kanssa ilman äitiä tilanteessa, jossa olisi tarvinnut häntä eniten.

Amazonassa on kiinnostava ajatus, mutta siinä toistuu henkilökohtaisen dokumentin ongelma. Ohjaaja on liian sisällä aiheessaan. Elokuva olisi kaivannut tiukempaa dramaturgiaa. Nyt koko paletti tuntuu leviävän. Samoja kysymyksiä toistellaan, asioita vatkataan, tilanteissa on tyhjäkäyntiä. Visuaalisuudella Amazonaan on yritetty saada mahdollisimman paljon elokuvallisuutta.

Amazona, su 30.6. klo 22.35 Yle Teema & Fem 

X