American History X on kuvaus uusnatsien vihan ja suvaitsemattomuuden täyttämästä maailmasta

Jaa kaverilleTilaa Seura
American history X
Tony Kaye ei ole ohjannut American History X:n jälkeen kuin kolme pitkää elokuvaa. Myös kuvan Edward Nortonilla on viime vuosina ollut hiljaisempaa. © Sub

Brittiohjaaja Tony Kayen vahva debyytti on ensimmäisiä amerikkalaisia uusnatseja kuvaavia draamaelokuvia. Edward Norton nousi tähdeksi hienolla, Oscar-ehdokkuuden saaneella roolisuorituksellaan vankilassa mielipiteitään muuttaneena uusnatsina Derek Vinyardina. Hän yrittää estää pikkuveljeään (Edward Furlong) lankeamasta samoihin valkoisten ylivaltaan uskovien skinheadien porukoihin.

Sytykkeenä Derekin rasismille toimi hänen palomiesisänsä murha mustien huumekauppiaiden käsissä, mutta vankilassa hän saa kokea itse uusnatsien väkivaltaa ja alkaa vihdoin ajatella maailmasta toisin. Vaikka David McKennan käsikirjoituksen tarinallinen puoli on aika kaavamainen, elokuvan kuvaus uusnatsien vihan ja suvaitsemattomuuden täyttämästä maailmasta tuntuu nyt ajankohtaisemmalta kuin 21 vuotta sitten. Myös elokuvan perinteistä lineaarista kerrontaa karttava tyyli toimii yhä.

American History X, ma 24.6. klo 21.00 Sub

X