American Tap: Dokumenttielokuva stepistä sekä tanssityylin juurista ja historiasta

Jaa artikkeliTilaa Seura
American Tap syventyy stepin historiaan ja kehitysvaiheisiin.
American Tap syventyy stepin historiaan ja kehitysvaiheisiin. © Yle kuvapalvelu
American Tap on havainnollinen kertomus siitä, kuinka afroamerikkalainen väestö synkopoi jaloillaan, kun heiltä kiellettiin rumpujen käyttö.

Stepin historiaa ja kehitysvaiheita tuskin liikaa tunnetaan, sen enempää kuin tanssin nykypäivän harrastusta, joko pienklubeilla tai isojen tanssiryhmien esiintymiskiertueilla. Tässä mielessä dokumentti American Tap onkin suorastaan syyllisyydentuntoisen sivistävää katsottavaa.

Dokumentti on kuvaava muistutus siitä, miten valkoinen viihdekulttuuri omi mustien niksit, vaikka valkoisten esiintyjien kasvot mustiksi lankkaamalla. Dokumentti muistuttaa myös siitä, miten jalkataiteen mestarit kuitenkin pääsivät esiin siinä missä samansukuisesti improvisoivan jazzinkin huiput, mutta myös miten presidentti Ronald Reaganin hallinnon kulttuurimäärärahojen leikkaaminen lähes lamaannutti koko toiminnan.

Stepistä päästään myös stompiin ja hiphopiin ynnä modernin tanssikulttuurin elinvoimaiseen uudistushaluun. Informatiivinen dokumentti ei ehdi jäädä herkuttelemaan tempaavimmillakaan näytteillä.

American Tap, la 18.4. klo 20.01 Yle Teema & fem

Lue myös: Carmen – tunnetuimpiin oopperoihin kuuluva rakkaus- ja mustasukkaisuustarina

X