Amerikanjuutalaiset sotilaat -dokumentti sisältää koskettavia että järkyttäviä sotamuistoja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Carl Reiner dokumentissa Amerikanjuutalaiset sotilaat.
Carl Reiner dokumentissa Amerikanjuutalaiset sotilaat. © Yle kuvapalvelu
Nyt kun juutalaisvastaisuus taas nostaa päätään eri puolilla maailmaa, on hyvä katsoa dokumentti Amerikanjuutalaiset sotilaat.

Arkistomateriaalista ja rintamalla olleiden iäkkäiden miesten ja naisten haastatteluista koostuva dokumentti Amerikanjuutalaiset sotilaat tuo katsojan eteen sekä koskettavia että järkyttäviä sotamuistoja. Haastateltavina ovat mm. elokuvantekijät Mel Brooks ja Carl Reiner (kuvassa) sekä Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Henry Kissinger.

Kaikkiaan puoli miljoonaa amerikanjuutalaista miestä ja naista palveli Yhdysvaltojen asevoimissa toisen maailmansodan aikana. He lähtivät auttamaan uskonveljiään ja -sisariaan Euroopassa ja taistelemaan tyranniaa vastaan. Koulutusvaiheessa monet heistä kokivat syrjintää etenkin etelävaltioista tulleiden sotilaiden taholta, mutta tositoimissa rasismi väistyi aseveljeyden tieltä.

Merkittävää on se, että sodan jälkeen monet amerikanjuutalaiset sotilaat jatkoivat kotimaassa kamppailua demokratian, tasa-arvon ja uskonnollisen suvaitsevaisuuden puolesta. Se taistelu ei ole vieläkään ohi.

Historia: Amerikanjuutalaiset sotilaat, ma 10.2. klo 19.00 Tv1 

Lue myös: Hédi Friedin kuvakirja Bodrin tarina kertoo lapsen silmin holokaustin traagisista tapahtumista

Lue myös: Auschwitzin oikeudenkäynti: 22 virkailijaa ja upseeria sai syytteen

X