Amerikkalainen dokumenttisarja Diktaattorien työkalut esittelee kuusi 1900-luvulla hallinnutta diktaattoria

Diktaattorien työkalut -dokumentin informatiivinen ja oppikirjamainen tyyli jättää toivomisen varaa hallitsijamiesten psykologisen puolen hahmottelussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ensimmäisenä vuorossa on sissitaistelijana varttunut Kim II-sung, joka onnistui luomaan Pohjois-Koreasta maailman kontrolloiduimman valtion.

Diktaattorien työkalut -dokumentin informatiivinen ja oppikirjamainen tyyli jättää toivomisen varaa hallitsijamiesten psykologisen puolen hahmottelussa.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Amerikkalaisen julkisen palvelun tv-kanavan PBS:n ohjelmistosta poimittu dokumenttisarja Diktaattorien työkalut (The Dictator’s Playbook, USA 2019) kuvaa kuuden 1900-luvun diktaattorin valtaannousua ja julmaa hallintoa.

Kummallista kyllä, Mark Stevensonin ohjaamasta sarjasta puuttuvat viime vuosisadan pahimmat diktaattorit Adolf Hitler, Josif Stalin ja Mao Zedong.

Benito Mussolini on kyllä mukana, samoin Francisco Franco, jonka elämästä ja urasta nähtiin juuri TV1:llä kattava dokumenttisarja. Lisäksi esitellään sellaisia pienemmän kokoluokan hirmuhallitsijoita kuten Idi Amin, Saddam Hussein ja Manuel Noriega.

Suuri johtaja ihaili Isä Aurinkoista

Stalin on kyllä läsnä sarjan aloittavassa jaksossa, joka kertoo Pohjois-Korean Kim Il-sungista. Stalin oli nimittäin Kimin suuri ihanne, jolta tämä ammensi oppia diktaattorin toimintatavoista.

Sarjan tyyli on hyvin tuttu ja myös varsin oppikirjamainen, kuin kouluille suunnattu. Arkistofilmien ja puhuvien päiden avulla luodaan kronologinen yleiskatsaus diktaattorien uraan ja niihin keinoihin, joiden avulla he ovat nousseet valtaan ja pysyneet vallassa.

Psykologinen näkökulma näiden miesten motiiveihin jää vähälle käsittelylle.

Niinpä ei esimerkiksi selviä, miksi Korean japanilaismiehitystä vastaan taistelleesta ja vapaudesta unelmoineesta sissistä Kim Il-sungista tuli julma, kaikkea kontrolloiva diktaattori, joka perusti lopulta jopa lääketieteellisen tutkimuslaitoksen elääkseen mahdollisimman vanhaksi.

Pakki täynnä pelivälineitä

Sarjan kiinnostavin anti tulee politiikan tutkija Natasha Ezrowlta. Hän kokoaa seikkaperäisesti diktaattorien työkalupakin, johon kuuluvat muun muassa kansan miellyttäminen, vihollisten eliminointi, henkilökultin luominen, propaganda ja ylimääräisenä tekijänä vielä vallan menettämisen pelon luoma vainoharha.

Kim Il-sung sopii sarjan aloitukseksi erinomaisesti, sillä tavallaan hän oli 1900-luvun ”täydellisin” diktaattori. Kim hallitsi 48 vuotta ja onnistui lisäksi luomaan vallanperimyksekseen perhedynastian kuin entiset kuninkaalliset konsanaan.
Kimin perintöä on myös hänen pojanpoikansa Kim Jong-unin nykyinen uhittelu ydinaseilla.

Diktaattorien työkalut -sarjan toisessa jaksossa esitellään Irakin Saddam Hussein, häijy äijä hänkin, mutta pienemmässä mittakaavassa kuin Kim.

Sarjan ohella Yle tarjoaa mahdollisuuden tutustua diktaattoreihin myös Areenassa.

Raimo Tyykiluodon toimittama sarja 12 diktaattoria on paisunut yli 40-osaiseksi. Podcast-sarjassa esitellään monenlaisia diktaattoreita uskonnollisista fanaatikoista sotapäälliköihin ja valtionjohtajiin.

Diktaattorien työkalut, ti 14.1. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Hirmuhallitsijoiden käsikirja -sarjassa esitellään maailman pahamaineisimpia diktaattoreita ja heidän hallintamenetelmiään

X