Anerca – elämän hengitys: monitaiteellinen tutkimusmatka alkuperäiskansojen elämään

Kerronnaltaan elokuva Anerca – elämän hengitys on kuin tutkimusmatka, jonka kuvissa rinnastetaan nyt kuvattua ties kuinka vanhoihin mustavalkoisiin dokumenttifilmeihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anerca – elämän hengitys.

Kerronnaltaan elokuva Anerca – elämän hengitys on kuin tutkimusmatka, jonka kuvissa rinnastetaan nyt kuvattua ties kuinka vanhoihin mustavalkoisiin dokumenttifilmeihin.
Teksti: Arto Pajukallio

Metsäteknikko Markku Lehmuskallio (s. 1938) päätyi opetus- ja mainosfilmien kouluttamana luontoaiheiden dokumentoijaksi ja on toiminut vapaana elokuvantekijänä vuodesta 1973.

Pitkän uran myötä Lehmuskallion nimi on vakiintunut suorastaan synonyymiksi pohjoisen luonnon ja kulttuurin kuvaamiselle, niin ainutlaatuista työtä hän on tehnyt tallentaessaan lukuisten eri alkuperäiskansojen elämää.

Eikä tahti hellitä tai näkemys herpaannu! Yhdessä pojan Johannes Lehmuskallion kanssa tehdyn Anerca – elämän hengitys -elokuvan Anercan nimi tarkoittaa inuiittien kielessä sielua ja elämän hengitystä.

Kerronnaltaan elokuva on kuin monitaiteellinen tutkimusmatka, jonka kuvissa rinnastetaan nyt kuvattua ties kuinka vanhoihin mustavalkoisiin dokumenttifilmeihin. Musiikilla, kertojanäänillä, animaatioilla, foley-työllä ja ennen kaikkea Martti Turusen hienolla, katsojankin hengityksen rytmiä ohjaavalla äänisuunnittelulla on kokonaisuudessa ratkaiseva osa. Ja kas, kaukaiseksi luultu etninen tuleekin myös etelän kaupunkeihin, vaikka liikekeskuksen aulaan.

Anerca – elämän hengitys, ma 5.4. klo 13.30 Yle Teema & fem

Lue myös: The Painter and the Thief: Tarina taiteilijan ja varkaan oudosta ystävyydestä

X