Anna Tulusto juontaa Finlandia 2020 -palkintojenjakolähetyksen yhdessä Jani Halmeen kanssa: ”Toivottavasti tästä tulee perinne”

Jani Halme ja Anna Tulusto
Jani Halme ja Anna Tulusto © Ilmari Fabritius
”Onnistunut kirja kertoo maailmasta, elämästä ja asioista jotain, mitä ei itse ole tullut ajatelleeksi – että näinkin voi asia olla.” Anna Tulusto kertoo.

Keskiviikkona kirjallisuuden Finlandia -palkinnot jaetaan ensimmäistä kertaa suorassa tv-lähetyksessä. Aiempinakin vuosina palkintojenjakoa on voinut seurata striiminä, kun vieraita vilisevän tilaisuuden on järjestänyt Suomen Kirjasäätiö. Keväällä Kirjasäätiö pohti koronan pakottamana vaihtoehtoa gaalalle ja otti yhteyttä Yleen. Samalla nousi esiin ajatus siitä, että palkintojenjaon voisi muutenkin tuoda lähemmäs lukijoita.

”Ideana on lämminhenkinen juhla, johon kaikki halukkaat suomalaiset voivat tv:n välityksellä osallistua. Toivottavasti tästä tulee perinne”, sanoo Ylen kirjallisuustoimittaja Anna Tulusto, joka juontaa lähetyksen yhdessä toimittajan ja luovan johtajan Jani Halmeen kanssa.

Juontajien lisäksi paikalla ovat illan aikana voittajiksi paljastuvat kirjailijat. Musiikista vastaa Jarkko Martikainen. Lähetyksessä nähdään myös Finlandia-palkittujen valitsijoiden Hannu Linnun, Nasima Razmyarin ja Christoffer Strandbergin puheenvuorot.

Anna Tulusto lukee työnsä vuoksi kirjoja analyyttisesti, mutta heittäytyy helposti myös tarinan vietäväksi ja liikuttuu. Esimerkiksi Riikka Pelon kirjoittama Kaikki elävä sai hänet kyyneliin.

”Olin hirveän voimakkaassa tunnetilassa ja vollotin himassa. Teini-ikäinen poikani tuli koulusta kotiin ja katsoi vähän pelästyneenä, että mikä nyt on hätänä. Yritin selittää, että kun sain juuri kirjan luettua ja se oli niin hieno. Tämä ei ollut mitenkään harvinainen tilanne minulle”, Tulusto kertoo huvittuneena.

Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa,  ke 25.11. klo 19.00 Tv1

Kirjoja luetaan korvilla

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan suorassa tv-lähetyksessä keskiviikkona. Kirjallisuus näkyy muutenkin televisiossa esimerkiksi lauantain Ylen aamun Aamun kirja -osiossa. Paljon laajemmin se on kuitenkin esillä radiossa ja muissa audiokanavissa. Areenassa voi kuunnella jopa kokonaisia klassikoita, kuten teoksia Alastalon salissa tai Kadonnutta aikaa etsimässä. Löytyy sieltä myös Raamattu luettuna.

Areenan mainiossa Kirja vs. leffa -ohjelmassa toimittaja Jarmo Laitaneva keskustelee vieraiden kanssa ikuisuusaiheesta: kumpi on parempi, kirja vai elokuva. Onneksi keskustelut eivät jumitu peruskysymyksen äärelle, vaan sekä elokuvista että kirjoista avataan ohjelmassa mielenkiintoisia kulmia.

Kirjoja luetaan nykyisin korvilla. Kun romaani mahtuu kännykkään, on äänikirjojen kuunteleminen suositumpaa kuin koskaan. Voidaan kuitenkin kysyä, keskittyykö äänikirjamarkkina liikaa bestsellereihin, kuten dekkareihin, true crimeen ja urheilijamiesten elämäkertoihin. Se ei kuitenkaan poista sitä, että äänikirjat ovat tuoneet kirjallisuuden monien lukemisesta luopuneiden saataville. Tunnen miehiä, jotka eivät ole lukeneet romaania vuosiin, mutta ahmivat nykyisin äänikirjoja.

Onnimanni Liukkonen

Lue myös: Juhani Henriksson työstää kiekkoa Helsingissä ja kalastusta Lapissa: ”Voin käsikirjoittaa tai pallotella ohjelman sisältöjä kotoa käsin”