Antonio Banderas ja Pedro Almodóvar -dokumentti käy läpi kaksikon mittavan yhteistön näyttelijänä ja ohjaajana

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Antonio Banderas ja Pedro Almodóvar
Nathalie Labarthen dokumentti avaa elokuvallista yhteistyötä, joka liittyy samalla aikansa espanjalaisen yhteiskunnan mullistuksiin. © Yle
Maailmankuululla espanjalaisen elokuvan mestarilla ja hänen miespuolisella muusallaan on intohimoinen suhde, josta on syntynyt useita loistavia elokuvia.

”Nainen on draaman aiheena paljon miestä kiinnostavampi”, sanoo Pedro Almodóvar, Francon jälkeisen espanjalaiselokuvan palvottu kuvienkaataja. Hänet tunnetaan värikkäiden henkilöhahmojen ja ennen kaikkea naiseuden kuvaajana, jonka elokuvalliseksi muusaksi tiedetään Penélope Cruz.

Mutta ohjaajalla on myös miespuolinen muusaksi kutsuttu innoittaja, näyttelijä Antonio Banderas. Hän on Cruzin tavoin noussut kansainväliseksi tähdeksi sekä espanjan- että englanninkielisillä elokuvatuotannoilla.

Banderasin ja Almodóvarin ura sekä kahdeksan elokuvan mittainen yhteistyö käydään läpi Nathalie Labarthen runsaasti arkistomateriaalia kokoavassa dokumentissa. Intohimojen labyrintissa (1982) alkanut yhteistyö syveni erityiseksi taiteelliseksi kumppanuudeksi, johon kuitenkin kuului myös etääntyminen ja pitkä tauko. Banderas esitti Almodóvarin alter egoa Teeman viikko sitten esittämässä vakavamielisessä taiteilijakuvauksessa Kärsimys ja kunnia (2019), jota dokumentti myös käsittelee. Eikä ohjaaja säästele kiitossanojaan!

Antonio Banderas ja Pedro Almodóvar, torstai 26.1. klo 21.00, Teema & Fem

X