Arabian taistelevat prinssit – Dokumentti Arabian niemimaan vaurauden kolmiosta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Arabian taistelevat prinssit.
Arabian taistelevat prinssit. © yle kuvapalvelu
Arabian niemimaalla valtaa jakaa kolme ehkä maailman rikkainta ja vaikutusvaltaisinta prinssiä. Ulkolinjan dokumentti Arabian taistelevat prinssit syventyy aiheeseen.

Ohjelma vallan jakautumisesta superrikkaalla Arabian niemimaalla on ihailtavan selkeä dokumentissa Arabian taistelevat prinssit. Vuosina 2013–2015 naapurusmaissa pääsi valtaan kolme nuorekasta prinssiä, joista kahta hyvää kaveria kutsutaan lyhentein MBS ja MBZ. He ovat suuren Saudi-Arabian Muhammad bin Salman ja sen itäpuolisen Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Muhammad bin Zayid.

Saudi-Arabiasta itään nököttää myös 2,7 miljoonan asukkaan Qatar, joka piskuisuudessaankin hankki jalkapallon MM-kisat vuodeksi 2022. Sekin närästää kahta naapuria lujasti, muiden aiheiden ohella. Suhtautuminen arabikeväisiin mutkisti myös välejä Qatariin. MBS ja MBZ pyrkivät maiden yksinvaltaisella modernisoinnilla estämään protestit. He vihaavat Irania ja islamisteja.

Clementine Mercierin ja Marco Trivillan ohjelma (2019) nappaa hyvin kiinni Saudi-Arabian, Arabiemiirikuntien ja Tamim Al Thanin johtaman Qatarin kolmiosta.

Tästäkin asiasta Trump on laukonut niin merkittäviä sammakoita, että ulkoministeri vieressä kalpeni kauhusta.

Ulkolinja: Arabian taistelevat prinssit, to 4.6. klo 22.20 Tv1

Lue myös: Steve Bannon ja Euroopan populistit: Dokumentti seuraa oikeistopopulistin toimintaa Trumpin valtaannousun jälkeen

X