Arman Alizadin uudessa sarjassa kerrotaan suomalaisista rikosmysteereistä

Arman Alizad on isännöinyt viime vuosina useita yhteiskunnallisesti suuntautuneita realitysarjoja, joista 10-osainen Arman ja Suomen rikosmysteerit on viimeisin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arman Alizad kertoo uudessa sarjassaan kymmenestä poikkeuksellisesta tapahtumasta Suomen rikoshistoriassa.

Arman Alizad on isännöinyt viime vuosina useita yhteiskunnallisesti suuntautuneita realitysarjoja, joista 10-osainen Arman ja Suomen rikosmysteerit on viimeisin.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola /

Uutuussarja Arman ja Suomen rikosmysteerit muistuttaa TV2:lla vuosina 2001–2007 pyörinyttä Rikostarinoita Suomesta -sarjaa, jota juonsi näyttelijä Jarmo Mäkinen.

Kyse ei ole tyypillisistä suomalaisista henkirikoksista, joissa ihmiset tappavat toisiaan summanmutikassa alkoholihuuruissaan, vaan tapauksista, jotka voisivat olla peräisin käsikirjoitetuista dekkarisarjoista.

Sarja rakentuu rikostutkijoiden haastatteluille, kuulustelupöytäkirjoille, poliisien valokuville ja dramatisoinneille, joita sitoo yhteen juontaja Arman Alizad. Sävy on synkeän dramaattinen, mutta asiallinen. Verisillä yksityiskohdilla tai millään muullakaan ei mässäillä.

Aloitusjaksossa on käsittelyssä mysteeri, jonka ratkeamiseen meni 18 vuotta.

Mikä oli Ainon kohtalo?

Eronnut ja uuden avopuolison kanssa elänyt 44-vuotias yrittäjä Aino lähti vuonna 1993 työmatkalle Viroon. Hänestä ei enää koskaan kuultu mitään. Samalla firman tililtä hävisi iso summa rahaa.

Aluksi Ainon epäiltiin lähteneen omaehtoisesti lipettiin, joutuneen Virossa väkivallan uhriksi tai pudonneen laivalta mereen. Erästä merestä löytynyttä naisen ruumista luultiin Ainoksi, mutta dna todisti toisin. Mikään ei todistanut, että Aino olisi koskaan saapunut Viroon.

Ainon kaksi aikuista lasta tivasivat poliisilta ratkaisua äitinsä kohtaloon, mutta avopuoliso Reino ei tuntunut paljon piittaavan. Hän jatkoi firmansa pyörittämistä, asui vanhassa kotitalossaan ja hankki uuden puolisonkin ikään kuin mitään kummempaa ei olisi sattunutkaan.

Se herätti poliisin epäilyn jo kertaalleen kuulustellun ja rikosepäilyistä vapautetun Reinon suhteen. Olivatko Reinon puheet Ainon hämäräbisneksistä venäläisgangsterien kanssa pelkkää savuverhoa parisuhdeongelmille?

Epäilyt kasvoivat, kun Reinon huomattiin laittaneen sanomalehtiin seuranhakuilmoituksia, jopa kolme päivää Ainon katoamisen jälkeen, mutta ennen kuin virallista katoamisilmoitusta oli tehty. Mies siis tuntui visusti tietävän, ettei avopuoliso enää palaisi.

1993 alkaneen jutun lopullinen ratkaisu vuonna 2011 yllättää ja ei yllätä. Siinä on sekä kylmää laskelmointia että jotain perisuomalaista jääräpäisyyttä ja umpimielisyyttä.

Kuin dekkaritarinoita

Arman ja Suomen rikosmysteerit -sarjaa seuraa kuin mitä tahansa dekkaritarinaa, vaikka tapahtumien todenperäisyys tuokin hieman kylmiä väreitä selkäpiihin.

Entä onko sarjalla muuta arvoa kuin murhamysteerin synnyttämä jännitys ja koukuttavuus? Siinä mielessä kyllä, että kyseessä ovat lähiaikoina Suomessa tapahtuneet rikokset, ja ainahan niillä on yhteiskunnallinen taustansa, joka tutkimusten edetessä vääjäämättä nousee esiin.

ma, 18.9 , klo 22.00, Nelonen

X