Armomurhaaja on tyly musta komedia mekaanikko Veijosta, joka lopettaa vanhoja koiria

Jaa artikkeliTilaa Seura
Armomurhaaja
Matti Onnismaa näyttelee mekaanikko Veijoa, joka toimii myös tiukan moraalikoodin omaavana eläinten lopettajana.  © Sari Aaltonen / Yle Kuvapalvelu

Veijo on mekaanikko, joka sivutyönään lopettaa vanhoja koiria. Mutta hän ei tee sitä tuosta noin, vaan saattaa antaa koiranomistajalle ankarat madonluvut jos katsoo lopettamisen johtuvan omistajan itsekkyydestä, välinpitämättömyydestä tai koiran kehnosta kohtelusta. Kun kukkoileva pikkunatsi kavereineen tuo koiransa Veijon lopetettavaksi, tapahtumat kehittyvät niin, että jäyhältäkin mieheltä menee pinna. Kotimaista arkitodellisuutta korostetaan omaperäisessä elokuvassa hieman karikatyyrimäisesti, mutta ei turhan liioittelevasti.

Vuodesta 1995 elokuvia, musiikkivideoita ja tv-sarjoja ohjanneen Teemu Nikin Armomurhaaja on tyly musta komedia, jonka pohjavirrat ovat humoristisuudestaan huolimatta aika synkkiä. Samalla elokuva on jotenkin perustavalla tavalla suomalainen henkilöhahmojensa kuvauksessa. Siinä on myös hieman Aki Kaurismäen elokuviin viittaavaa tyyliä, vaikka Nikin maailma on kaukana Kaurismäen hieman sadunomaisesta realismista.

Yleensä sivuosissa nähty Matti Onnismaa tekee hykerryttävän pokerinaamaisen mutta samalla ankaran tulkinnan Veijosta. Nikin käsikirjoitus palkittiin Jussi-patsaalla, samoin Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen musiikki.

Armomurhaaja, su 15.9. klo 21.05 Tv1

X