Arnold Schwarzenegger: toiminnan monitoimimies ja terminaattori

Jaa artikkeliTilaa Seura
Näin rakennettiin Arnold Schwarzenegger.
Näin rakennettiin Arnold Schwarzenegger. © Yle kuvapalvelu
Arnold Schwarzenegger on ollut paitsi amerikkalaisen unelman ruumiillistuma, myös eräänlainen pateettinen hahmo, joka on seurannut aikansa mieltymyksiä.

Ranskalaisdokumentti Näin rakennettiin Arnold Schwarzenegger on kuvalliselta anniltaan samaa sälää kuin suurin osa ranskalaisista tv-dokumenteista: vanhoja talk show -katkelmia ja muita haastatteluja, elokuvaklippejä ja valokuvia. Itse kohdetta ei ole ohjelmaan haastateltu.

Selostustekstiltään dokumentti pyrkii olemaan jonkinlainen essee Arnold Schwarzeneggerin urasta, elämästä ja kulttuurisesta merkityksestä. Pointti on se, että pohjimmiltaan Schwarzenegger on ollut paitsi amerikkalaisen unelman ruumiillistuma, myös eräänlainen pateettinen hahmo, joka on seurannut aikansa mieltymyksiä ja hyödyntänyt niitä kuin kuva vailla syvempiä ulottuvuuksia. Hollywood ei aikoinaan tiennyt mitä tehdä nuorella Arnoldilla ja tietää vielä huonommin mitä tehdä yli 70-vuotiaalla Arnoldilla, tuotteella, josta on tullut irvikuva nuoresta itsestään.

Hieman saman voisi sanoa esimerkiksi toisesta 1980-luvun toimintaikonista Sylvester Stallonesta. Kuitenkin Arnold-dokumentti sivuuttaa aika lailla sen itseironian, jota Schwarzenegger on monissa elokuvissaan vilauttanut, kuten myös faktan, että osa hänen elokuvistaan on todella hyviä ja aikaakin kestäviä. Ei kaikki Arniessa ole pelkkää patetiaa.

Näin rakennettiin Arnold Schwarzenegger, la 12.9. klo 20.11 Yle Teema & Fem 

Arnold Schwarzenegger terminaattorin roolissa.

Arnold Schwarzenegger terminaattorin roolissa. © Yle kuvapalvelu

Terminator – tuhoaja

James Cameronin läpimurto Terminator – tuhoaja yhdisti scifiä, toimintaa ja kauhua uraauurtavalla tavalla. Tappajarobotti (koneen liikeradat suvereenisti opetellut Arnold Schwarzenegger) saapuu tulevaisuudesta 1980-luvun Los Angelesiin. Tehtävänä on tappaa koneita vastaan vuosikymmenien päästä käytävän sodan johtajan äiti (Linda Hamilton). Hän saa suojelijakseen tulevaisuuden hiljaisen kaupunkisissin (Michael Biehn).

Cameronin ja Gale Anne Hurdin teknologian uhkakuvista ammentavasta tarinasta tuli pohjapiirros kokonaiselle tieteismytologialle. Jatko-osien pehmennetyn spektaakkeliestetiikan rinnalla alkuteos on kompromissiton urbaani painajainen. Toimintaklassikon tyylilaji kiteytetään yökerhon nimessä: Tech Noir.

*****

Terminator – tuhoaja, la 12.9. klo 21.01 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: The Revenant on syvä kuvaus erämaan armottomuudesta ja kulttuurien yhteentörmäyksestä

X