Arto Halosen Valkoinen raivo -dokumentti on ainutlaatuinen sukellus massamurhaajan mielenmaisemaan

Jaa artikkeli
valkoinen raivo
Kiusattu Lauri taltutti joukkomurhaajan mielen. © Art Films Production / Yle
Lauri kertoo, kuinka lapsuuden trauma ja aikuisikään asti jatkunut kiusaaminen täyttivät mielen raivolla ja murhasuunnitelmilla.

Viime vuosikymmenellä dokumentaristi Arto Halonen pyrki keskittymään erityisesti fiktioon. Omimmillaan hän on kuitenkin dramatisoidun dokumentin parissa. Siitä todistaa uusittava korkeatasoinen ja koskettava Valkoinen raivo, joka on ainutlaatuinen sukellus massamurhaajan mielenmaisemaan.

Elokuvan päähenkilö on mahdollisimman anonyymiksi häivytetty Lauri. Hän on Pekka-Eric Auvisen, Matti Juhani Saaren ja Anders Behring Breivikin sielunveli. Ainoa ero on siinä, että hän ei koskaan toteuttanut suunnitelmaansa massamurhasta. Miten hän pystyi nujertamaan sisällään kytevän tappajan? Tätä kysymystä Halosen dokumentti purkaa analyyttisesti ja yksityiskohtaisesti.

Tärkeäksi temaattiseksi käsitteeksi nousee Laurin itsensä kehittämä valkoinen raivo, joka tarkoittaa pitkään kehittyneen vihan tilaa. Elokuvan loppu on kaikessa laajuudessaan omistettu tuon käsitteen avaamiselle. Dokumentin keskeinen oivallus on siinä, että massamurhaajaksi ei tulla tyhjiössä. Ympäristön vaikutus syntyprosessiin on suuri.

Valkoinen raivo, keskiviikko 17.11. klo 22.00, TV1

X