Avara luonto -dokumentti Pohjois-Atlantin armoilla esittää eläimet inhimillisesti

Jaa artikkeli
Pohjois-Atlantin armoilla
Pohjois-Atlantin armoilla -dokumentin avausjakso vie Islannin, Norjan ja Skotlannin rannikoille. © Brydon Thomason/Yle
Eläinlajeja seuraavat luontodokumentit toistavat loputtomiin samaa tarinaa, vähäisin variaatioin. Ensimmäisessä jaksossa seurataan saukkoperheen elämää.

BBC:n kolmeosainen sarja Pohjois-Atlantin armoilla on jo aihepiiriltään rajautunut. Seurattavia eläimiä, lajeja ja yksilöitä on mukana niukalti, ja tässä tapauksessa ynnä avausjaksossa saukkoemon ja kahden poikasen perhe saa erityistä huomiota.

Hyvän saalistustekniikan oppiminen voi viedä kaksikin vuotta, mutta uroksen oppiessa niksejä eksyy hätääntynyt naaras kauas läheisistään. Liianko kauas?

Ei luontosarjan eläimiä ilman tunteita ja inhimillistämisen kosketusta. Naalit ja lunnit sitoutuvat puolisoihinsa, mitä muistetaan nytkin korostaa. Jääkaudesta asti lajina selviytynyt myskihärkä on itse asiassa vuohieläin. Islannista ja Skotlannista tullaan Norjaan tunturin laelle seuraamaan porotokkaa: seuraavassa jaksossa kevättalvi vaihtuu kesäksi.

Droonikuvaus yleistyy luontodokumenteissa, mutta muutamat kuvaukselliset visiot haiskahtavat tietokoneanimaatioille – olisivatkos?

Avara luonto: Pohjois-Atlantin armoilla, la 8.5. klo 18.45, TV1

X