Avara luonto: Rio Grande ja Big Bend: Upeasti kuvattu dokumentti näyttää kansallispuiston väriloiston

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Avara luonto: Rio Grande ja Big Bend
Ohjelmassa seurataan elämää kansallispuiston huikeissa maisemissa vuodenkierron ajan © Rolf Nussbaumer/ Yle
Teksasissa sijaitsevan kuvankauniin Big Bend kansallispuiston läpi kulkevan Rio Grande -joen leikkaamat jylhät kanjonit tarjoavat erinomaiset elinolosuhteet useille eläinlajeille.

Meksikon ja Yhdysvaltojen rajajoen Rio Granden maisemat ovat useimmille tuttuja Villin lännen tarinoista. Tekipä westernin mestari John Ford aikoinaan Rio Grande -nimisen elokuvankin.

Totta on, että monet lännentarinoiden hahmot, kuten apassit, komanssit, eurooppalaiset uudisasukkaat ja legendaariset lainsuojattomat ovat vaellelleet Rio Granden maisemissa. Nyt sen Big Bendiksi kutsuttu alue on kuitenkin kansallispuisto, jossa on enemmän eläin- ja kasvilajeja kuin missään Yhdysvaltojen muussa kansallispuistossa.

Avaran luonnon dokumentti Rio Grande ja Big Bend esittelee monia näistä lajeista sekä näyttää Big Bendin alueen maisemia ja vuodenaikojen vaihtelua. Alue on monipuolinen, siellä on aavikoita, jokilaaksoja, vuoria ja metsiä, joissa elää mustakarhuja, kolibreja, kalkkarokäärmeitä, majavia, sarvikonnaliskoja ja monia muita eläinlajeja. Sekä upeita lupiineja, jotka saavat meidän parjatun vieraslajimme edustajat näyttämään kitukasvuisilta.

Upeasti kuvattu dokumentti tuo hienosti esiin Big Bendin vaihtelevien maisemien upeat värit ja muistuttaa myös siitä, että alueella vaikuttaneet ihmisen kulttuurit ovat yhä läsnä: teksasilais-meksikolainen kulttuuri näkyy edelleen vahvasti rajan pinnassa.

Avara luonto: Rio Grande ja Big Bend, lauantai 15.1. klo 18.45, TV1

Lue myös: Suomen kansallispuistot – Retkeilijän suosikit: Lapin lumosta ja Saimaan maininkeihin

X