Avara luonto: Sininen planeetta II -dokumentissa ihmetellään todellisia luonnonihmeitä

Uusintana esitettävä merien monimuotoista elämää luotaava sarja Sininen planeetta II on esimerkki BBC:n edelläkävijyydestä luontodokumenttien saralla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Avara luonto: Sininen planeetta II.

Uusintana esitettävä merien monimuotoista elämää luotaava sarja Sininen planeetta II on esimerkki BBC:n edelläkävijyydestä luontodokumenttien saralla.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Muiden ansiokkaiden luontodokumenttien ohella BBC:llä on syntynyt pari lippulaivasarjaa, joiden visuaalisia ihmeitä voi vain ihailla. Vuonna 2001 valmistui 8-osainen Sininen planeetta ja vuonna 2006 peräti 11-osainen Planeettamme maa. Jälkimmäinen sai jatko-osan vuonna 2016. Sininen planeetta II valmistui seuraavana vuonna.

Vaikka valtameret peittävät 70 prosenttia maapallon pinta-alasta, ovat ne ihmiselle yhä varsin tuntematon alue. Radikaalisti pienentynyt kuvauskalusto on aiempaa näppärämpää käyttää ja tarjoaa yhä tarkempaa kuvaa. Samaan aikaan myös tieto vedenalaisista maailmoista on mullistunut. Makupaloja uusista tutkimuksista saadaan sarjassa hengästyttävään tahtiin.

Sarjan antia on vaikea ylistää liikaa. Katsoja saa ihmetellä todellisia luonnonihmeitä. Suuret rakkohuulikalanaaraat (kuvassa) eivät koiraan kuherteluille lämpene. Syy on selvä: ne ovat itse muuttumassa koiraiksi! Uudessa-Seelannissa pikkumiekkavalaat puolestaan jahtaavat pullokuonodelfiinejä. Aluksi uhkaavalta näyttävä kohtaaminen on kuitenkin jotain ihan muuta, miltä aluksi näyttää.

Avara luonto: Sininen planeetta II, la 20.6. klo 18.45 Tv1

Lue myös: Liekkien keskellä – Dramatiikkaa Kalifornian historian tuhoisimmasta metsäpalosta marraskuussa 2018

X